Európa vezető hostelmárkája kísérleti projektet indít Berlinben, Drezdában és Koppenhágában, hogy az UNESCO oktatási kampányához csatlakozva játékos módon hívja fel a figyelmet a fenntarthatóságra.

„Szórakoztató és játékos módon szeretnénk tájékoztatni az embereket, és motiválni őket a fenntartható életmódra, elsősorban nem az oktatás, hanem az inspiráció eszközével” – mondta a kísérleti projektről Oliver Winter, az a&o szállodacsoport alapítója.

Az UNESCO által kezdeményezett ESD – Education for Sustainable Development (oktatás a fenntartható fejlődésért) – program célja, hogy főként a fiatalok figyelmét felhívja a fenntartható életmódra, és aktív részvételre invitálja őket.

Az a&o Berlin Mitte hotelben már láthatók az ESD projekt elemei: a lépcsőházak falaira festett színes képregények, „a tudás kereke” és az épületben sokfelé elhelyezett matricák, amelyek az a&o belsőépítésze, Lavina Daryani tervei alapján készültek független művészek közreműködésével. A látványos grafikai megoldások hamarosan a vállalat drezdai és koppenhágai szállodáiban is megjelennek.

„Szállóvendégeink felét a 18 és 34 év közötti fiatalok adják, illetve a vendégéjszakák mintegy harmadát iskolai osztályoknak köszönhetjük. Pontosan ez az a korosztály, amelynek képviselői elvárják tőlünk a fenntarthatóság melletti kiállást, sőt ebben ők maguk is aktívan részt kívánnak venni” – hangsúlyozta a kezdeményezés kapcsán Oliver Winter. Hozzátette: tapasztalataik szerint a berlini kísérletet már most kedvezően fogadják a vendégek, és 2023 végére a lehető legtöbb házban szeretnék megjeleníteni a játékos kampányelemeket.

A fiatal korosztály az iskolai utak szervezőitől is elvárja a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A diákutazásokra szakosodott drezdai Herolé utazásszervező cég ügyvezetője, Carsten Herold az a&o új projektje kapcsán megerősítette, hogy az osztályok egyre tudatosabban választják azokat a szálláshelyeket, amelyek egyértelműen és határozottan a fenntarthatóságot képviselik. Ennek jegyében az a&o és a Herolé Drezdában és Berlinben további együttműködéseket tervez az „oktatás a fenntartható fejlődésért” program keretében.

A hotelekben megjelenő látványelemek – fali képregények, matricák és tudáskerekek – mellett az a&o további intézkedéseket is tervez: többek között mini biogázüzemek létesítését a szerves hulladék megújuló energiaként történő hasznosítására; városi okostelefonos túrákat a fenntarthatóság jegyében; valamint az étel- és italkínálat további „zöldítését”.

A szállodavállalat törekvése, hogy 2025-ben az első európai hostelláncként elérje a zéró szén-dioxid-kibocsátást, mégpedig úgy, hogy saját ökológiai lábnyomát a minimumra csökkenti (a cél a 3 kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátás elérése vendégéjszakánként), a fennmaradó részt pedig kompenzálja. Az egy vendégéjszakára jutó átlagos kibocsátás már most is 5,8 kilogramm körül van az a&o-nál, ami figyelemre méltó eredmény a szállodai és hostelszegmensben.

Booking.com