A Kvarner-öböl Horvátország egyik gasztronómiai központja, ahol az ínyencek mindig a legfrissebb szezonális kínálattal találkoznak.

A halak és a tenger gyümölcsei mellett a közeli Učka-hegy gazdaságaiból is számtalan finomság érkezik a Kvarner-öbölbe, áprilisban pedig már a spárgával készült fogásokat is meg lehet kóstolni.

Az Opatija Riviéra elegáns éttermei és hagyományos konoba-tavernái egész évben friss alapanyagokból készült mediterrán ételekkel és a régió boraival várják a vendégeket. A város évente több tematikus gasztronómiai fesztivált is rendez, ahol a kulinária hívei sokféle helyi specialitást megkóstolhatnak – többek között friss Kvarner-garnélát, parasztgazdaságokból származó húskészítményeket, sajtokat, vadspárgát, lovrani cseresznyét vagy az Učka-hegység lejtőin termett gesztenyét.

Egészséges március

Az új évszak kezdetén a Liburnia Hotels & Villas a hagyományt és az innovációt ötvöző gasztronómiai utazásra invitálja vendégeit. Márciusban az Ambasador és a Palace Bellevue szállodákban kétféle „Liburnia-reggeli” közül lehet választani: a Primorski pijat (tengeri tányér) halakból és a tenger gyümölcseiből ad válogatást, a Gorkij pijat (hegyi tányér) pedig a közeli családi gazdaságokból származó legjobb regionális és szezonális alapanyagokat mutatja be.

A Hotel Ambasador fine dining éttermében, a Cubóban – az egészséges ételek hónapja jegyében – tavaszi méregtelenítő menüt is választhatnak a vendégek, ebben spenóttal, korianderrel és kókusztejjel készült zöld gazpacho, avokádós, tonhalas saláta és maracujás-joghurtos granola (gabonapelyhekből, olajos magvakból, aszalt gyümölcsökből készült gabonaétel) is szerepel.

Mivel a rozéborok a tavaszt és a jó hangulatot idézik, a szálloda „rózsaszín március” címen friss évjáratú horvát rozék felfedezésére hívja vendégeit Karmela Tancabel borszakértő kalauzolásával.

A húsvéti ünnepekkel a vadspárga is megérkezik

Különleges program lehet az áprilisban megrendezésre kerülő lovrani spárgafesztivál azoknak, aki a húsvéti ünnepeket az Opatija Riviérán töltik.

A vadspárga a tápanyagokban leggazdagabb erdei növények egyike, amely bőséggel terem az Učka-hegy lejtőin. Minden tavasszal sok lovrani lakos küzdi át magát a bozóton, hogy a tüskés bokrok alatt ráleljen a zsenge tavaszi finomságra. Az itteni vadspárga sajátos íze a sós pára hatásának, azaz a tengeri és a hegyi levegő keveredésének köszönhető.

A fesztivál ideje alatt Lovran vendéglőiben válogatott spárgaételeket kínálnak. Az egyik legnépszerűbb fogás a frittata (tojáslepény), de sok egyéb remek étel készül ebből a különleges erdei növényből.

A spárgafesztivál fő attrakciójára idén április 15-én kerül sor: az egynapos mulatságon ezer tojásból, harminc kilogramm spárgából és szalonnából egy hatalmas serpenyőben óriási adag „fritaja”, magyarul rántotta készül. A hagyományos gasztronómiai ünnepet városszerte kulturális, művészeti és zenei programok kísérik.

Az áprilist az Ambasador szálloda Cubo éttermében és a Hotel Palace Bellevue Strauss kávézójában is a helyi vadspárgának szentelik: mindkét szállodában többféle spárgaételt és spárgás villásreggelit kínálnak.

A test és a lélek is jóllakik

A Hotel Ambasador és a szecessziós Hotel Palace Bellevue Wellness & Gourmet ajánlata egyaránt pihentető húsvéti elvonulásra hívja a vendégeket: a hároméjszakás program feszültségoldó, regeneráló, szépítő kezeléseket és gasztronómiai élményeket tartogat. A testi-lelki felfrissülésre érkezők a fűtött tengervizes beltéri medencét és a SPA-zónát (finn szauna, törökfürdő, jégkút, fűtött pihenőágyak, hétszemélyes pezsgőfürdő) szintén korlátlanul használhatják.

Ugyancsak kellemes kikapcsolódást ígér az ünnepekre a Hotel Istra „Opatija Delights” ajánlata: a kényeztető kulináris és wellness-élményeket tartalmazó csomag ráadásként egy-egy belépőt is kínál az Učka Natúrpark látogatóközpontba. A fűtött tengervizes medencével rendelkező hotel fekvése, fitnesz- és wellness-lehetőségei – például a szobai fitneszeszközök vagy az olyan aktív programok, mint a jóga és a Fit Pilates – mind az aktív kikapcsolódást, a regenerációt szolgálják.

Booking.com