A Magyar Turisztikai Ügynökség 25 millió forintos vissza nem térítendő pályázati támogatásával új helyen, a Régi Városháza épületében, 21. századi körülmények között fogadja a látogatókat szerdán átadott debreceni Tourinform Iroda.Debrecenben a turisták tájékoztatására szolgáló iroda 2017-től a Református Nagytemplom látogatói útvonalának befejező pontján, a Karakter 1517 kávézóban működött VisitDebrecen információs pontként. Az egyre növekvő vendégforgalom és a bővülő szolgáltatási paletta azonban szükségessé tette az irodahelyiség bővítését és átalakítását.

Ehhez kiváló lehetőséget kínált a Magyar Turisztikai Ügynökség Tourinform-irodák és információs pontok felújítására tavaly nyáron kiírt pályázata, melynek révén a belváros forgalmas helyére, a Régi Városháza műemlék épületébe kerülhetett az iroda.

A projekt keretében a Debrecen Turisztikai Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. névhasználati szerződést kötött a Tourinform-brand tulajdonosával, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.A beruházás keretében a Piac utca és a Kossuth utca sarkán található, 70 négyzetméter alapterületű, korszerűen felújított helyiségben kialakított információs központ teljes mértékben kiszolgálja a turisták igényeit az érkezéstől az elutazásig,legyen az szimpla útbaigazítás, szálláshely vagy étterem ajánlása, szuvenírvásárlási lehetőség, vagy az éppen aktuális kulturális eseményre, fesztiválra szóló belépőjegy megvásárlása – tájékoztatta szerkesztőségünket a debreceni önkormányzat.

A megnyitón Horváth Péter, a pályázatot megjelentető Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: a turizmus újraindításában kiemelt szerepe van a magyarországi Tourinform-hálózatnak, melynek irodái évente 1,8 millió látogatói megkeresést kezelnek. Örömtelinek nevezte, hogy a térség fogadószobájául szolgáló debreceni Tourinform-iroda is barátságos, 21. századi környezetben fogadhatja mostantól a vendégeket.

Kitért arra is,  hogy a térségben több jelentős turisztikai fejlesztés is zajlik. A tavalyi magánszálláshely-fejlesztési pályázat keretében Debrecenben 102 szálláshelyen mintegy 204 millió forintért újítanak fel szobákat, míg a térségben összesen 910 szálláshelyen háromezer szobát újítottak, illetve újítanak meg hárommilliárd forint támogatásból – ismertette az MTI.A városban három új, négycsillagos szálloda is épül: az első, 6,9 milliárdos beruházásból épülő szállodát 2022 nyarán, a másik, 5,2 milliárdból épülő hotelt 2023 nyarán, a harmadik, az Aquaticum strand mellett 8,7 milliárdból épülő szállodát pedig 2023 végén adják át – sorolta a vezérigazgató, jelezve, hogy megújul a Nagyerdőben lévő ötcsillagos Divinus hotel is.

“A Kisfaludy-program keretében a szemünk láttán újul meg Debrecen és térsége” – fogalmazott Horváth Péter, hozzátéve, hogy a mintegy ezer turisztikai beruházást több mint 27 milliárd vissza nem térítendő forrással támogatják.

Mindez hozzájárul, hogy a város és térsége, amely tavaly a harmadik legkeresettebb térség volt az országban, a jövőben még vonzóbbá váljon a turisták számára – hangsúlyozta.

Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke fontosnak nevezte, hogy az ország gazdaságát, benne a több százezer embernek munkát adó idegenforgalmat mielőbb újra lehessen indítani.

Üdvözölte, hogy a pandémia idején sem álltak le a turisztikai fejlesztések, ezen a területen ugyanis Magyarországnak olyan természeti adottságokkal, tengerrel vagy hegyekkel rendelkező országokkal kell versenyeznie a térségben, mint Horvátország, Ausztria, vagy Szlovákia – tudósított a távirati iroda.

Széles Diána alpolgármester a megnyitón kiemelte, örömteli, hogy a kormány számára nem csak a hagyományos célpontok, hanem az ország keleti régiója is fontos a turisztikai fejlesztések szempontjából. Ebbe a tendenciába nagyon jól illeszkedik, hogy kormányzati pályázati segítséggel, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel együttműködve, sikerült ezt az irodát Debrecen történelmi belvárosában, a turisták számára szembetűnő helyen kialakítani.

“S ahogyan nő az ország lakossága körében az átoltottság, ahogyan fokozatosan újra növekszik a szabad mozgás lehetősége, úgy számítunk és készülünk arra, hogy a turisták – várhatóan nyárra – egyre jelentősebb számban megjelennek Debrecenben is. Erre az időszakra pedig már a felkészülést is kiválóan szolgálja ez az iroda” – fogalmazott.

A következő lépésként szeretnék elérni, hogy mielőbb beinduljon a forgalom a debreceni nemzetközi repülőtéren is.

A jelenlegi tervek szerint debreceni Tourinform-iroda főszezonban, június 1. és szeptember 30. között hétfőtől szombatig 9 és 18 óra, vasárnap 9 és 15 óra között, főszezonon kívül, október 1. és május 31. között hétfőtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton pedig 9 és 13 óra között várja majd az érdeklődőket.

Fotók forrása: Debrecen Turisztikai Ügynökség
Forrás: www.turizmus.com

Booking.com