Tavaszi kirándulásokra hív Debrecen és környéke!

Az erdős területekben gazdag Debrecenben és környékén számos lehetőség kínálkozik sétákra, túrákra.

Debrecen azon szerencsés városok egyike, ahol elérhető távolságban van a természet csendje. Domb- és hegyvidéket itt hiába keresünk, ám az erdős területekben gazdag város és környéke megannyi természeti csodát kínál. Következzék ezekből egy ízelítő.

Barangolás a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében

Debreceni Egyetem Botanikus Kertje gyönyörű arcát mutatja tavasszal, amikor éledezik a természet és virágba borulnak a fák és bokrok. Aki most felkeresi a kertet, megcsodálhatja többek között a virágzó kökörcsint, a sáfrányt, a tavaszi tőzigét, a húsos somot, a pirosló és a télizöld hunyort és a táli jázmint, miközben madárfütty kíséretében tehet egy kellemes tavaszi sétát a szabadban.

Séta a Pallagi erdőben

A Debrecentől néhány kilométerre található Pallag Debrecen egyik külső városrésze. A Nagyerdőből indulva kellemes erdei sétán, jelzett túraútvonalon haladva gyalog egy óra alatt, kerékpáron bő félóra alatt érjük el a települést.

Túra az Erdőspusztákon

Az Erdőspuszták Debrecentől mintegy tíz kilométerre, keletre, félkörívben húzódnak. Népszerű kirándulóhely, kerékpáros- és gyalogtúraközpont, ahol mesés erdei túraútvonalak, fák lomkoronájába nyúló kilátók, csillogó vizű tavak, változatos növény- és állatvilág és gyönyörű természeti környezet várja a kirándulókat. Az egykori nagy kiterjedésű gyöngyvirágos tölgyesek kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg.

Az Erdőspuszták közkedvelt turisztikai attrakciója a 2022-ben 140. születésnapját ünneplő Zsuzsi vonat, Magyarország legrégebbi keskeny nyomtávú erdei vasútja, amelynek nyomvonalán kerékpárút és erdei túraútvonalak is haladnak.

Fancsikai túra

A Debreceni Erdőspuszták egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Fancsika, ahol halastavak, kilátók, piknikezőhelyek, túraútvonalak, tájház és arborétum, és persze gyönyörű természeti környezet várja a látogatókat. A Fancsikai terület az Árpád-kori Fancsika faluról kapta a nevét, amelynek máig megmaradt emléke a középkori templomrom.

Kirándulás a Gúthi-erdőben

A Debrecentől 34 kilométerre fekvő Nyíracsád és a területén található Gúthpuszta korábban a Zsuzsi Erdei Vasút célállomása volt, amikor még fakitermelésre használták az erdőt. Itt, Nyíracsádtól északra terül el az Alföld legnagyobb egybefüggő erdőtömbje, a Gúthi-erdő. Noha jelentős részét már akácra cserélték, a hajdani nyírségi tölgyerdők szép, öreg állományaiból néhány még ma is látható. Ezek az öreg tölgyesek gazdag madárvilágot és sokszínű növényvilágot rejtenek. A természeti értékek mellett egy jelentős kultúrtörténeti emléket, egy Árpád-kori templom vörös téglás romjait is őrzi az erdő.

Kirándulás a zeleméri templomromhoz

A Debrecen és Hajdúböszörmény között található zeleméri templomrom a helyiek egyik kedvelt kirándulóhelye. Nem véletlenül, hiszen a középkori templom maradványa minden év- és napszakban különleges látványt nyújt. A zeleméri templomromhoz egy kényelmes gyalogos vagy kerékpáros túrán juthatunk el.
Forrás: turizmus.com
Fotók: VisitDebrecen

Booking.com