A Hankook S&P Global Gold Class minősítést kapott a fenntarthatósági erőfeszítéseiért.

Neu-Isenburg, Németország, 2022. március 28. – Jól ismert minősítés a fenntartható cselekvésért: a prémium abroncsgyártóHankook S&P Global Gold Class minősítést kapott az egyesült államokbeli S&P Global pénzügyi szolgáltatótól a 2022-es fenntarthatósági évkönyvében. A Hankook ezzel az S&P Dow Jones World Sustainability Indexen alapuló fenntarthatósági évkönyv legkiemelkedőbb vállalatai közé tartozik. Az idei kiadáshoz 7554 vállalatot minősítettek 61 ágazatban. A kiemelkedő eredményeket elérő vállalatok közül 75 arany, 89 ezüst és 106 bronz minősítést ért el. A kitüntetés hangsúlyozza az abroncsgyártó folyamatos elkötelezettségét a fenntartható gyakorlatok és az ESG-menedzsment (= környezeti, szociális és vállalatirányítási kérdések) iránt. A vállalat ilyen irányú tevékenységeire példa egy nemrégiben bejelentett projekt is, amelynek keretében támogatják az indonéz természetesgumi-gyártókat.

Az S&P Global a Gold Class minősítést a minősített vállalatok felső 1%-ának ítéli oda. A Hankook mellett csupán egyetlen másik autóipari beszállító szerepel a listán . A Hankook a 100 pontból 78-at kapott, és ezzel a legjobb minősítést érte el. A prémium abroncsgyártót 2021-ben már hatodik egymást követő alkalommal említik a Dow Jones World Sustainability Index listáján: ez a mutató kiemeli a vállalat vezető pozícióját a környezetvédelem, a szociális szerepvállalás és a vállalatirányítás területein (ESG, Environmental, Social and Governance).

A Hankook már több mint tíz éve létrehozott egy olyan szervezetet, amely a CSR-ral (Corporate Social Responsibility) foglalkozik. Tavaly a Hankook új ESG-bizottságot hozott létre az igazgatótanácson belül az ESG-menedzsment erősítése érdekében. A vállalat nyolc albizottságon keresztül valamennyi alkalmazottját bevonja a fenntarthatósággal kapcsolatos elképzeléseibe, ezzel javítva teljesítményét ezen a területen. A prémium abroncsgyártó ambiciózus célkitűzéseket fogalmazott meg, és érdekcsoportokkal működik együtt: ez számos olyan tevékenység megvalósítását teszi lehetővé, amelyek valódi többletértéket nyújtanak a társadalomnak.

Fókuszban a fenntarthatóság a teljes életciklus során

A Hankook többek között a fenntartható értékláncra összpontosít. 2018-ban a Hankook közzétette az ún. E-Circle nyilatkozatot, amely a fenntartható anyagtechnológiákra vonatkozó stratégiát foglalja magában. A vállalat ezzel egy időben elindított, fenntartható természetes gumira vonatkozó politikáját 2021-ben frissítették a Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) útmutatásainak megfelelően. Amellett, hogy a Hankook a fenntarthatóbb értéklánc és a termékek környezeti hatásának csökkentésére törekszik azok teljes életciklusa során, továbbra is folytatja jótékonysági akcióit a helyi szociális intézmények mobilitásának támogatása érdekében.

„Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen rangos díjjal ismerik el a fenntarthatósági törekvéseinket.” A kitüntetés a fenntarthatóbb jövő iránti elkötelezettségünk bizonyítéka”, mondta Sooil Lee, a Hankook elnöke és vezérigazgatója. „Annak érdekében, hogy globális abroncsgyártóként előmozdítsuk a növekedésünket, azt tervezzük, hogy világszinten megerősítjük a társadalmi, környezetvédelmi és pénzügyi tevékenységeinket.”

Példaértékű projektek a fenntarthatóbb természetesgumi-gyártáshoz kapcsolódóan

A Hankook fenntartható természetesgumi-gyártás iránti elkötelezettségét példázza az a vállalása, hogy összesen 6000 liter hangyasavat biztosít több mint 100 indonéziai gyártónak. A hangyasav környezetbarát koagulánsnak számít a gumigyártásban, amely hozzájárul a nagyobb munkahelyi biztonsághoz és egészségvédelemhez. A többi koaguláns megterheli a növényvilágot, hozzájárul a vízszennyezéshez, és így veszélyeztetik a fajok sokszínűségét a vizes élőhelyeken. Az abroncsipar a világszerte gyártott természetes gumi kb. 70%-át használja fel. A gyártás 85%-át Délkelet-Ázsiában lévő kistermelők végzik.

Ezenkívül a Hankook egy blokkláncon alapuló projektben is részt vesz, amely a természetes gumi nyomonkövethetőségét és fenntarthatóságát célozza meg. A nemzetközi kereskedelmi vállalkozás, az ITOCHU Corporation PROJECT TREE nevű projektje az első lépés a természetesgumi-ipar nyomonkövethetőségének a blokklánc-technológiával történő megteremtéséhez. A Hankook célja, hogy a szállítói láncban lévő partnereivel közösen javítsák a természetesgumi-gyártók életminőségét, növeljék a természetes gumi minőségét, valamint minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásokat.

Booking.com