A szlovén konyha Európa új felfedezettje, ezeket az ételeket meg kell kóstolni!

Az ország méretéhez képest különösen gazdag ízvilág várja a Szlovéniába utazó ínyenceket, az alpesi és a mediterrán tájak, a karsztvidék és a Pannon-síkság változatos ételei között a természetesség a legfőbb összekötő kapocs.

Tavasztól őszig számtalan gasztronómiai fesztiválon és „nyitott konyha” ünnepen kóstolhatjuk meg a szlovén ízeket, erre bőséges kínálatával akár a közelgő húsvét is jó alkalom.

A szlovén szuperszakács, a két Michelin-csillagos Ana Roš felemelkedésével Szlovénia az utóbbi években egyértelműen felkerült Európa gasztronómiai térképére.
Az általánosan magas színvonalat jelzi, hogy a Michelin-kalauz 2021-ben megjelent második szlovén kiadásában már hét csillagos helyet találunk, és a különböző kategóriákban összesen 53 éttermet jegyeznek. A szlovén gasztronómia a természetes gyökerekből és a környezettudatosságból táplálkozik. Mindenütt a helyi alapanyagokat, az egyedi ízeket hangsúlyozzák, ezeken keresztül mutatkozik meg igazán Szlovénia sokszínű arca.

Itt nem pusztán trend a friss nyersanyagok beszerzése a kiskertekből és a mezőkről, hanem a hagyomány és a fenntartható gazdálkodás része. Az ország lakói vallják, hogy azért is érdemes védeni a környezetet, mert így megőrizhetik a természettől ajándékba kapott ízeket.

Négy világ, négy kulináris célpont

Szlovénia négy fő gasztronómiai régióra oszlik.

1. Az alpesi vidék a hegyi legelők termékeit kínálja: a több évszázados recept alapján készült karniolai kolbászt, a szegények egytálételeként ismert, hajdina- vagy kukoricalisztből készült žgancit, a savanyú káposztát és a fehérrépát. Tipikus helyi étel a pisztráng, és elmaradhatatlan a védett földrajzi jelzésű körtepálinka, a Gorenjski tepkovec is.

2. A kelet-szlovéniai Pannon régió sztárja a tökmagolaj, jellemző itala pedig a természetes ásványvíz, amely errefelé bőségesen fakad a mélyből. Az itt termő búzafajtákból készülnek az északkelet-szlovéniai lapos és élesztős kenyerek és egyéb tésztafélék. A legismertebb a Prekmurska gibanica, a mákkal, dióval, mazsolával és almával gazdagított hagyományos ünnepi desszert.

3. Szlovénia középső részén az ország valamennyi térségének metszéspontja, ahol az alapanyagok és ízek újabb kombinációkat alkotnak. Tipikus fogás a hajdinakása: a földművesek hagyományos fogását az utóbbi években a modern gasztronómia is számtalan formában kínálja.

A régió jellegzetes ételének a diós poticát választották, a különleges szlovén desszert uniós minősítésének megszerzése jelenleg is zajlik „hagyományos különleges termékek” kategóriában. A bőséges édesvízforrásoknak és az őshonos szlovén komlófajták ültetvényeinek köszönhetően ez a régió évszázadok óta a sörfőzésnek is hazája.

4. S végül a negyedik, mediterrán térség leghíresebb alapanyaga a Pirani-öbölben tenyészett tengeri sügér, amit a vendéglőkben a goriška brdai szőlőterületek királynőjévé választott fehérborral, a Rebulával kínálnak. A pirani sóvirágot, a fleur de selt pedig éppúgy kézzel szüretelik a tengerparti sólepárlókban, mint 700 évvel ezelőtt.

A tengert a karsztvidékkel összekötő táj az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a szarvasgomba hazája. Itt a Teran, a Refosco, a Malvasia, a Vitovska Grganja és a többi helyi borfajta, a kiváló minőségű olívaolajok, a házi készítésű tészták, a vadspárga, a karsztvidék méze, juhsajtjai, sonkái, szárított húskészítményei és a helyi fűszerek együttese olyan sajátos gasztronómiai kínálatot alkot, amiért önmagában is érdemes útra kelni.

Márciustól októberig kulináris forgatag Ljubljanában

Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában.

A festői látványt nyújtó központi Pogačarjev piac március 18-tól október végéig minden pénteken kulináris forgataggá alakul, ahol a kis étkezdék, pékségek, bisztrók, kávézók és az ország legnevesebb éttermei nemzetközi fogásokat és tradicionális szlovén ételkülönlegességeket kínálnak.

Forrás: Turizmus.com
Képek forrása: 
Slovenian Tourist Board / Tomo Jeseničnik (felső), Jošt Gantar (alsó)

Booking.com