Síelés Szlovéniában? Újra korlátozás nélkül száguldhatunk a lejtőkön

A magyarok többségének nem Szlovénia jut eszébe elsőként a külföldi síelés tervezésekor. Pedig a szomszédos országban számos hóbiztos terep és izgalmas program várja a kezdő és tapasztalt sízőket, ráadásul e hét elejétől már nem kell védettségi igazolás a szolgáltatások igénybevételéhez.

Hétfőtől Szlovéniában eltörölték a védettségi igazolás követelményét a szolgáltatások (éttermek, szállodák, sípályák stb.) igénybevételénél, ezenkívül már az országba történő beutazáshoz sincs szükség sem az oltottságot, sem a fertőzésen való átesettséget, sem a negatív teszt meglétét igazolni, azaz bárki előtt szabad az út.

A korlátozások feloldása mellett íme néhány ok, amiért már a következő túrához érdemes átböngészni a szlovén síközpontok ajánlatait

Családbarát sícentrumok

Szlovénia a kis, barátságos síközpontok országa. Az itteni síelés egyik vonzereje, hogy a rövid távolságok miatt egy órán belül át lehet érni egyik síterepről a másikra, így egy napon akár több síközpontot is kipróbálhatunk. Ezt megkönnyíti, hogy a „Ski Pass Slovenia” különféle változatai az összes síterepre érvényesek.

Mindenhol találni kezdők és haladók számára alkalmas jól karbantartott pályákat, a gyerekekről pedig számos síiskola és több nyelven beszélő síoktatók gondoskodnak. A sícentrumokban az alpesi sízők mellett a snowboardosok, sífutók, szánkózók és sítúrázók is számtalan lehetőséget találnak.

Kiemelten fontos a biztonság

A pandémia árnyékában minden szlovén síközpont különös figyelmet szentel a technikai és egészségügyi biztonságnak.

Többségük a Green & Safe felelős utazási szabványokat követi, ami azt jelenti, hogy a szigorú higiéniai előírások mellett a fenntarthatóságra is nagy gondot fordítanak. Indulás előtt érdemes tájékozódni a hatályos Covid-intézkedésekről.

Újdonság: 4 nap túrasível a Júliai-Alpokban

Az idei szezontól a lesiklás mellett a túrasízést is érdemes kipróbálni a Júliai-Alpokban. A négynapos Juliana SkiTour szakképzett vezetővel kalauzolja végig a résztvevőket a Triglav NemzetiPark legszebb hegyvidéki területein. Ezt a műfajt nálunk talán kevesebben ismerik: a legfőbb különbség az alpesi sízéshez képest, hogy a sítúrázás érintetlen tájakon, természetes lejtőkön zajlik. Nem használnak sífelvonót vagy más közlekedési eszközt a feljutáshoz, a hegyet gyalogosan vagy mászószőrmével ellátott sílécekkel kell megmászni a mély hóban. A sítúrázásra a tél vagy a tavasz a legjobb időszak a hóviszonyoktól és a levegő hőmérsékletétől függően. Főként a gyakorlott síelők sportja. A kevésbé tapasztalt túrasíelők a könnyebb túrákat válasszák, és képzett vezetőkkel induljanak útnak.

Az érintetlen tájakon, alpesi völgyekben vezető Juliana SkiTour teljes hossza 52 kilométer, ezt négy szakaszban járják végig a túrázók. A különböző nehézségű szakaszok átlagos hosszúsága 13 kilométer, ami 5-6 óra alatt teljesíthető. Ezt követően a csapat visszatér a völgybe, ahol meleg zuhany, kényelmes ágy és vacsora várja őket, majd másnap nekivágnak a következő szakasznak.

Forrás: turizmus.com
Fotó: 
Matic Klansek Velej (1. kép), Iztok Medja (2. kép) / Slovenia Tourist Board

Booking.com