Down-szindróma világnapja – Jótékonysági licit az óriástobozokra

A Down-szindróma világnapja alkalmából két impozáns méretű, az Arborétum óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri) szüretelt tobozt ajánl fel jótékonysági árverésre a Folly. A befolyó összeget idén egy olyan XI.kerületi óvodának adományozzák, amely integráltan neveli a speciális nevelési igényű gyermekeket. A licit másodlagos célja, hogy felhívják a0gyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára.A Folly Arborétum és Borászat életében évek óta fontos dátum március 21-e, aDown-szindróma világnapja, ugyanis Folly Judit harmadik gyermeke Down-szindrómával született: Miklós már 6 éves, fejlesztésében elsősorban a család,az otthoni légkör és a korban közeli testvérei segítenek. Közvetlenül ezután azonban a legtöbbet annak az integráló óvodának köszönhet, ahova jár, és ahol befogadták. „Intézményünkben integrált nevelés folyik, így is segítjük a speciális nevelési igényű gyerekek épek közé való beilleszkedését, fejlesztését.

Ennek köszönhetően csökkenthetők a hátrányok, javítható az életminőség, miközben azép gyerekek is elfogadóbbá válnak, természetessé válik számukra a tolerancia ésa segítségnyújtás” –mondta el Dózsa-Szedlacsek Éva, a XI. kerületi Gazdagréti Óvoda intézményvezetője. „Megtapasztalva Miklós születésekor a teljes kétségbeesést, úgy gondoljuk,történetünket elmesélve reményt tudunk adni a hasonló helyzetben lévő várandós vagy szülés után álló édesanyáknak, édesapáknak, családoknak. Ezért tartjuk fontosnak, hogy időről időre valamilyen jótékonysági akcióval hívjuk fel a) gyelmet a témára. Idén azért választottuk ki kifejezetten ezt az óvodát, mert azaz integrált nevelés, amely ebben az intézményben folyik, és a nevelők munkája példaértékű” – fejtette ki Folly Réka, negyedik generációs tulajdonos, aFolly Arborétum és Borászat ügyvezetője a jótékonysági kampány kapcsán. A jótékonysági aukción két toboz kerül árverésre arról az órástobozú fenyőről,amelyet még Folly Gyula, Réka és Judit édesapja ültetett. A 60 éves fa ma már több, mint tíz méter magas, érett tobozai elérhetik a 30–40 cm magasságot,nedves súlyuk megközelíti a 3-4 kg-ot. Legutóbb tavaly novemberben volttobozszüret az Arborétumban, az árverésre felajánlott tobozokat is ekkor takarították be. A két óriástobozra licitálni az erre készült Facebook esemény alatt lehet majd itt. A licit eseményre a részvételi szándékot március 2-tól belehet jelölni, így az érdeklődök biztosan nem maradnak le az aukcióról. Az óriástobozokra licitálni március 17-én 10.00 órától lehet, a jótékonysági árverés 03.18-án 14.00 órakor zárul.

Pinus coulteri – óriástobozú fenyőA Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő a világ legnagyobb tömegű tobozt nevelő fenyője. 25 méter magasra is nőhet az amerikai bokorerdőkben.Rozsdabarna kérge pikkelyes, mélyen repedezett. Merev, szürkészöld tűlevelei 20–30 cm hosszúak. Virágzatai tavasz végén – nyár elején nyílnak. A tobozok a1
másod-, harmadévre fejlődnek ki, és nemegyszer a három kilogrammot is elérik.

Magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája pedig gyógyító összetevőket tartalmaz. Angolul özvegycsinálónak, azaz widow makernek nevezik.

Folly – A Balaton édenkertjeA badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 117 évvel ezelőtt.

A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 300 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Mi több, az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket, süteményeket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig szezonális étlappal, és gasztro programokkal várják a vendégeket.

Booking.com