Összefogás a kézművesség világnapján A közösség megtartó ereje A Magyar Kézműves Szövetség nagyszabású rendezvény-sorozattal készül a kézművesség világnapjára 2021. június 12-én, amelynek fővédnöke dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Az ország különböző pontjain egyszerre nyílnak ki a szövetség tagjainak műhelyei, hogy megmutassák a mesterségek hallatlan gazdagságát, sokszínűségét.A Magyar Kézműves Szövetség országos kampánnyal készül a kézművesség világnapjára.

A rendezvényünk fővédnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Vitályos Eszter, aki maga is tiszteli a hagyományokat, a magyar tárgyalkotó kultúrát. A szövetség közel tíz éve alakult meg azért, hogy egy alkotó közösségbe tartozzanak azok a mesterek, iparművészek, akik életvitelszerű munkájukkal erősítik a hazai tárgyalkotó kultúrát.

A csapat több mint 70 családi manufaktúrát tömörít magába.Folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ismert és világörökségünkbe tartozó, a hazánkban fellelhető, még életben maradt húsz mesterséget megtartsák és megőrizzék.

A tárgyak akkor kelnek életre, ha használjuk őket” – mondta Szabó Kata, a szövetség elnöke. – Hiszen alkotni öröm, kreativitás, művészet. Szeretnénk maradandót alkotni, mások hétköznapjait színesebbé tenni, ünneppé varázsolni.Amikor az otthonokban életre kelnek ajándékként, különlegessé tehetik a mindennapokat.

Szövetségünk mindig azon dolgozik, hogy megmutassuk az országnak, világnak, hogy a munkánk gyümölcse, a művészetünk miért különleges.

A kézművesség világnapja alkalmából az ország különböző pontjain egyszerre nyitjuk ki a műhelyeinket és várjuk mindazokat, akik szeretik az alkotásszépségét, a tárgyak egyediségét, a formák, a színvilág gyönyörű játékát.

Kinyílnak a kapuk, hogy mindenki megismerhesse azt az egyszeri és megismételhetetlen folyamatot, amelyet ezek a kézművesek alkotásaikon keresztül bemutatnak az érdeklődőknek.

A szövetség manufaktúrái nem futószalagon gyártott termékeket készítenek, hanem olyan több generációs vagy több éves kicsi iparosokból, mesterekből állnak, akiknek a megélhetés mellett az örömszerzés is nagyon fontos. Az ötlet, a megvalósítás és kivitelezés olyan alkotótevékenység, amely ismereteket, az anyagokkal való technikai fogásokat igényli. Ismerni kell a több száz éves megmunkálási folyamatot és az alakíthatóságot.

Ezért ezen a napon az ország több helyszínén egyszerre tárulnak ki a műhelyajtók, hogy megismertessük a szakma szépségét és az alkotás örömét.Hogy a munkafolyamatokon keresztül mások is kedvet kapjanak ahhoz, hogy ezeket a nemes és kiváló szakmákat megszeressék a felnövekvő nemzedékek is.Megérezzék fontosságát, tradícióját. Figyeljék felhívásainkat, hogy hol milyen pontokon találják meg a Magyar Kézműves Szövetség műhelyeit az ország bármely pontján.

Bővebb információ:

A www.magyarkezmuvesszovetseg.hu vagy a Magyar Kézműves Szövetség facebook oldalán olvasható.

Booking.com