Máig élő hagyományok: luzzu, a máltai halászhajó

Szinte elképzelhetetlen egy máltai képeslap, útikönyv vagy prospektus a színes luzzu csónakok nélkül. A kék-sárga-piros-zöld színekben pompázó hajók Málta jelképévé váltak.

A halászok ma is a színes, fából készült máltai hajókat használják mindennapi munkájukhoz. Minden luzzu csónak elején ott figyel a bevésett vagy festett szempár. A máltaiak úgy tartják, hogy a föníciaiak hagyományozták a szigetre az eredetileg Egyiptomból származó jelképet, mely nem más, mint Ozirisz vagy Hórusz, a gonosztól védelmező isten szeme. A védelem és a jó egészség szimbólumaként vélhetően megvédik a halászokat az esetleges ártalmaktól, amíg a tengeren vannak.

A luzzukat általában családon belül öröklik, a csónak apáról fiúra száll. Bár szinte minden hajón fellelhetők a kék-sárga-zöld-piros csíkok, az egyes luzzuk pontos színei eltérnek egymástól, és babonás hiedelem miatt az egyes festések mindig pontosan ugyanazok. Ezért, amikor a régi festéket ötévente teljesen lecsiszolják a hajóról, annak érdekében, hogy a halász alaposan megvizsgálja hajóját, hogy nincs-e rajta bármi javítanivaló, a hajót ezután pontosan ugyanazokkal a színekkel festik át, mint amit az illető apja és nagyapja használt.

A festői szépségű Marsaxlokk halászfalu híres a kikötőjéről, amely tele van színpompás luzzukkal és nagyszerű, tenger gyümölcseit kínáló éttermekkel, valamint a vasárnapi hal- és ajándéktárgyakról. A kikötőkben számtalan luzzut láthatunk és vannak közöttük olyanok, amelyeken mi is vízre szállhatunk, hogy a víz felől felfedezzük Málta történelmi tengerpartját vagy akár részt vegyünk egy mélytengeri halászaton.

——————–

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

Booking.com