Középkori filmek és mitológiai helyszínek: Málta számos filmet és játékot inspirált

Az ókori Görögország népszerűsége – hála a szórakoztatóipar sikerfilmjeinek – nem ismer határokat, így Málta a jövőben még több film és sorozat forgatásának adhat otthont.

Az egyik legizgalmasabb ágazat Máltán a filmipar. Az „Angyaltól” a „Trónok harcáig” a sziget olyan sztárokat látott vendégül, mint Brad Pitt, Michael Fassbender, vagy akár Tom Hanks. Az ország számos filmben szerepelt már más helyszíneket és korszakokat megjelenítve. Láthattuk már, mint ókori Görögországot, középkori települést vagy sivatagi helyszínt a múltban. A szigetország nemcsak a hagyományos filmkészítést inspirálja, de más filmes ágazatokat is, mint például az iGaminget.

Mivel a sziget nagy része érintetlen, mint Görögország szárazföldje lehetett az ókorban, ideális forgatási helyszín az ilyen produkciók számára. A filmek a helyi gazdaság élénkítése mellett turistákat is vonzanak Máltára, akik szívesen keresnek fel forgatási helyszíneket. Különösen igaz ez a Trónok harca esetében, mivel sokan választottak nyaralási célpontot annak alapján, hogy hol forgatták kedvenc sorozatukat, ahogy az Máltán, Írországban és Horvátországban is tapasztalható volt.

Málta leggyakrabban, mint az ókori Görögország jelent és jelenik meg a filmekben. Az 1981-es „Titánok harca” c. film az ember és a szörnyeteg harcának háttereként a gozói (azóta sajnos már elpusztult) Azúr Ablak felhasználásával alapozta meg Málta filmipari hírnevét. A sort a 2000-es „Gladiátor” forgatása folytatta, amiben az erődöt és Vittoriosa kikötőjét használták az ókori Róma ábrázolására. A 2004-es, Brad Pitt főszereplésével forgatott, „Trója” című filmben Mellieħa strandjait és a cominoi Kék lagúnát használták a jelenetek elkészítéséhez, a Ricasoli-erőd pedig Trójaként szerepelt a filmben. A 2016-os „Assassin’s Creed” szintén Máltát használta középkori környezetként, és hasznot húzott az építészetből, valamint a kalkarai filmgyártási bázisból. A Netflix görög mitológián alapuló, nagyon várt, de még gyártás alatt álló sorozatáról, a Kaosról a gyártás 2018-as bejelentése óta folyamatosan beszélnek.

Az ókori görög mitológia egyre többféle filmipari produkcióban jelenik meg.  Az online szórakoztatóiparban például széles körben népszerűek az olyan címek, mint az Age of Gods, ami online szerencsejáték sorozat. A sorozat olyan címekből áll, mint az Olümposz királya, a Bölcsesség istennője, valamint a Medúza és szörnyek, amelyek az ókori Görögországban és a mitológiában lelnek ihletet.

Mivel az ókori Görögország filmes szempontból továbbra is népszerű, és Málta felkészülten és ideális helyszínekkel fogadja a filmkészítőket és a leendő kasszasikereket, remélhetőleg még több történelmi produkciót inspirál és lát vendégül a sziget legyen az mozifilm, TV sorozat, játék vagy más filmes alkotás.

https://www.facebook.com/nethirekcom/posts/1431992740344086

https://www.facebook.com/nethirekcom/posts/1431992237010803

 

Booking.com