Budapest történelme több mint ezer éves. Az első írásos emlékek a VIII. századból származnak, amikor a Magyarország alapítói, a magyarok megérkeztek a területre. Az alapítását a VIII. században a római korban alapított Aquincum nevű városra vezetik vissza, amely a mai Budapest egyik részét képezi.

A történelem során Budapest többször is változott nevet és szerepet játszott. Az 1686-os oszmán megszállás után Buda és Pest városai fokozatosan egyesültek, és 1873-ban alakult meg Budapest városa. Az 1910-es években Budapest Európa egyik legfejlettebb és legdinamikusabb városává vált.

Az I. világháború után a város részét képezte Magyarország számára súlyosan megterhelő 1920-as Trianoni békeszerződésnek, és a II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett. Az 1945-ös felszabadulás után Budapest a Szovjetunió hatása alá került, és a kommunista rendszer alatt évtizedekig elnyomás volt jellemző.

1989-ben a rendszerváltás hozta el a demokrácia visszaállítását, és azóta Budapest fejlődése a kulturális, gazdasági és turisztikai területen is folyamatosan halad előre. Ma Budapest Magyarország fővárosa és a Kelet-Közép-Európai régió egyik fontos kulturális és gazdasági központja

Booking.com