Történelmi pillanat részesei lehettek szombaton Kiskunlacháza lakói. Az egykor mezővárosi rangú, Pest megyei település csaknem 150 év elteltével újra városi címmel büszkélkedhet.

Az erről szóló oklevelet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepélyes keretek között adta át Répás József polgármesternek szombaton az egész nagyszabású városavató rendezvényen. Kiskunlacháza, 2021. szeptember 25. –

A Budapesttől mintegy 40 kilométerre fekvő Kiskunlacházáról nehéz elhinni, hogy eddig nagyközségként működött. Régi nevét már 1285-ben is megemlítette egy oklevél, és a mezővárosi rangot 1839-ben érdemelte ki.

A mai település ugyanakkor 1950-ben alakult ki valamikori két önálló falu, Kiskunlacháza (Lacháza)és Pereg összeépüléséből, majd hivatalos egyesítéséből, és így eddig a környék legnagyobb nagyközségének számított.

A Kiskunság kapujában, a Duna mentén fekvő település csaknem 150 év után kapta vissza a városi címét Áder János köztársasági elnöktől. Az erről szóló hivatalos oklevelet szombaton Répás József polgármester ünnepélyes keretek között vette át Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. – „Kiskunlacháza a térségben meghatározó szerepet tölt be, ezért úgy gondoljuk, hogy méltó helye van Magyarország városai között.

Köszönhető ez az elmúlt 15 év dinamikus fejlődésének, az itt élő polgárok alkotóerejének, vállalkozó szemléletének, egy közösség tenniakarásának és folyamatos megújulásának” – mondta Répás József polgármester. Hozzátette: – „Egy város nemcsak egy fizikai értelemben jól körülhatárolható, nagy lakóegység, hanem egyélő, lüktető, évszázadok alatt formálódott közösség a maga tradícióival, varázsával és vonzerejével.

Úgy vélem, hogy egy modern városnak a környezetére gyakorolt gazdasági, kulturális hatásain túl rendelkeznie kell példamutató közösségépítő és -formáló erővel is. Hiszem, hogy Kiskunlacháza városa minden generáció számára világos és pozitív perspektívát, egy olyan jövőképet képes nyújtani, amire lehet építeni”-fogalmazott.

A település polgármestere beszédében köszönetet mondott a Kiskunlacházán élőknek, valamint Pánczél Károly, Budai Gyula és Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőknek, akik támogatták a várossá válást.

Az oklevelet átadó Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntő beszédében elmondta: – „Tudjuk, hogy egyetlen település is sokat tehet hozzá a nemzet életéhez. Hosszasan sorolhatjuk, mit és kiket köszönhetünk a lacháziaknak: kiművelt emberfőket, gyönyörű templomokat, erős református és katolikus közösséget, amelyek a maguk rendíthetetlenségével mutatják ennek a közösségnek erejét”-fogalmazott a miniszter.

Kiskunlacháza egésznapos rendezvénnyel ünnepelte várossá avatását, melyben családi programok, tér- és kamarazene, színpadi produkciók, faültetés, tortavágás, flashmob, fényfestés, valamint este a Margaret Island koncertje és utcabál várta a közönséget.

Bővebben: https://kiskunlachaza.hu/ https://www.facebook.com/kiskunlachazaonkormanyzat

Booking.com