Szeptemberben még elég meleg az Adriai-tenger a fürdéshez, de ilyenkor már a hegyek is túrázásra csábítanak. Ha a Liburnia Riviérát vesszük célba, nem kell választani: itt mindent megtalálunk az aktív kikapcsolódáshoz és a tengerparti lazuláshoz.

A Kvarner-öböl és az Učka-hegység között húzódó üdülőparadicsomot autóval néhány óra alatt elérjük Magyarországról. Szigorúan véve a Volosko, Opatija, Ičići, Ika, Lovran, Medveja és Mošćenička Draga kivárosok alkotják a Liburnia Riviérát, de a 19. század végétől a nyaralóvendégek a különleges növényvilággal és mikroklímával rendelkező Učka lejtőit is felfedezték, és hegyi sétákkal, kirándulásokkal egészítették ki a tengerparti pihenést.

Hegyi barangolások gyalog és két keréken

Manapság egyre többen szeretnék aktívan élvezni a nyaralást, és időt szánnak a testmozgásra, sportolásra, amihez a közeli Učka Natúrpark rengeteg lehetőséget kínál. A környéket behálózzák a tengerpartot és a Kvarner legmagasabb hegycsúcsait összekötő túraútvonalak, amelyek a természet és a helyi történelem titkaiba egyaránt beavatnak. Különleges attrakció a Mošćenička Dragában található Trebišća-Perun mitológiai tanösvény, amely a régi szláv mitológiában nagy jelentőségű helyszíneken vezeti végig a látogatókat. A sziklamászómászó-paradicsomként is világhírű Vela draga kanyon mészkőtornyai még a tapasztalt mászóknak is kihívást jelentenek, akinek azonban sikerül feljutni a tetőre, annak lélegzetelállító kilátás a jutalma. A szurdokot felülről, a Vela draga turistaúton is bejárhatjuk, a lenyűgöző panorámának köszönhetően ezt az ösvényt a környék egyik legszebb útvonalának tartják.

A sokféle aktivitás között lovaglásra, barlangászatra és hegyi bringázásra is van lehetőség. A mountain bike-osok nyolc, különböző nehézségű hegyi kerékpárúton összesen 180 kilométer hosszan tekerhetnek – az ösvények egyes szakaszairól egyedülálló kilátás nyílik a Fiumei-öbölre, a szigetekre és a partmenti városokra. Akinek pedig ennél is nagyobb adrenalinlöketre van szüksége, az az Učka legmagasabb csúcsáról, a Vojakról elrugaszkodva kipróbálhatja a siklóernyőzést és a sárkányrepülést, és közben gyönyörködhet az egész Kvarner-öbölre és az Isztriai-félszigetre nyíló panorámában.

Pazar kilátás egy madárfészekből

Az Učka Natúrpark legújabb attrakciója az idén nyáron átadott hegyi menedékhely és madármegfigyelő-központ a Kremenjak-hegy festői, füves gerincén. A különleges létesítmény egy madárfészekre hasonlít, amelynek belsejében megrepedt tojáshéjat idéző menedékházat alakítottak ki. A mintegy 12 négyzetméteres, négy-hat ágyas „tojás” biztonságos védelmet nyújt az eső és a szél ellen. Épületként a fenntarthatóság elveit követi, energiafüggetlen, és minden elemével a helyi természeti értékekre és a klímavédelemre reflektál.

A projekt nem véletlenül kapta a „feltört tojás a fészekben” elnevezést, az Učka Natúrpark ugyanis hagyományos madármegfigyelőhely. A területen több mint 170 fészkelő és vonuló madárfaj él, az új hegyi menedékház pedig számos vándormadárfaj repülési útvonalán épült, így elsődleges rendeltetése mellett madármegfigyelésre is kiváló. A külső, fészket formázó rész és az épület között lépcső vezet az ágak által némiképp rejtett tetőteraszra, ahonnan az Učkára, a Kvarner-öbölre, Cres és Lošinj szigetekre, valamint az Isztriai-félszigetre nyílik pazar kilátás.

Indián nyár a tengerparton

Aki a nyugalmas pihenést kedveli, az különösen élvezni fogja, hogy ősszel már csendesebb a tengerpart, nincs hőség, de még mindig kellemes a víz és a levegő. A kedvező mikroklímát, a tengeri levegő jótékony hatását – akár nordic walking botot ragadva – az Adria legszebb tengerparti sétányán, a tíz kilométer hosszú Lungomarén is átélhetjük. A Voloskótól Lovranig húzódó sétányt még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakították ki orvosok bevonásával, így vonalvezetése hozzájárul a különböző gyulladásos panaszok enyhítéséhez és a légúti betegségek gyógyulásához.

A szörfözés sem kizárólag nyári sport, a vérbeli széllovasoknak Voloskónál ősszel is érdemes deszkára szállni: a hegyek felől érkező északi szél, a tramontana, amely az év több mint kétszáz napján fúj az Adrián, ilyenkor is kiváló lehetőséget kínál a vízi sportokra, a hagyományos szörfözésre, a kite surfingre vagy a wing surfingre.

Minden ízében egészség

A Liburnia Riviérán a szállodák hagyományosan nagy hangsúlyt helyeznek a gyógy- és wellness-szolgáltatásokra. A Liburnia Hotels & Villas szállodavállalathoz tartozó Active Healthy Hotel Istra az egyik legjobb választás azoknak, akik az egészséges pihenést az aktív kikapcsolódással szeretnék kombinálni.A saját tengerparti stranddal és fűtött tengervizes medencével rendelkező szálloda fekvése, fitnesz- és wellness-lehetőségei mind a kikapcsolódást és a regenerációt szolgálják: a vendégeket edzőeszközökkel felszerelt szobák, animált programok – többek között jóga és fit pilates – várják, de a hotelben orvosi konzultációra is van lehetőség. A gasztronómiai kínálat is az egészségre fókuszál: többek között méregtelenítő reggeli, az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását segítő vacsoramenü vagy az Učka lejtőiről származó gyógynövényekből készült teák és egyéb helyi, mediterrán alapanyagok segítik a vendégek gyógyulását.

Booking.com