Az egykor a gazdag európai arisztokrácia divatos oázisának és kedvelt célpontjának számító Opatija (Abbázia) még ma is népszerű úti cél.

Sokan nem tudják, hogy a horvátországi turizmus fejlődése a 19. század közepén kezdődött, amikor a mai tengerparti területek még az Osztrák-Magyar Monarchia részei voltak. A Villa Angiolina 1844-ben épült Opatijában, és éppen ez az év jelzi a turizmus fejlődésének kezdetét. Opatija leírására gyakran használják a legszebb jelzőket; egyesek az Adria gyöngyszemének, mások a turizmus királynőjének, míg mások a tengerparti kis Bécsnek nevezik.

Az európai arisztokrácia divatos célpontja

Ez az elegáns kvarneri úti cél egykor a gazdag osztrák-magyar és európai arisztokrácia divatos oázisa és kedvelt célpontja volt, amiről a kivételes építészeti értékkel bíró luxusvillák és szállodák tanúskodnak. Olyan európai uralkodók és híres művészek sétáltak Opatija utcáin, mint Ferenc József osztrák császár, György görög király, a román királyi pár, Carol és felesége, Carmen Sylva, a híres orosz író, Anton Pavlovics Csehov, az amerikai balerina, Isadora Duncan és sokan mások. Mindannyiukat vonzotta e csodálatos táj szépsége, valamint az, hogy a kor legkiválóbb szállodáiban nyaraltak.

Opatija – a tenger és a hegyek között

Különleges földrajzi fekvése és enyhe mediterrán éghajlata miatt Opatiját éghajlati gyógyhellyé (Kurort) nyilvánították, és néhány év alatt az egész Monarchia egyik legnépszerűbb úti céljává vált. A tengerparti sétányokat és az erdei ösvényeket a Habsburg-korszakból származó elegáns építészet veszi körül, míg a látogatók a legforróbb nyári napokon is kellemesen nyaralhatnak a természetes árnyékban az Učka és a gyönyörű opatijai kerteknek köszönhetően.

Az egyik legszebb sétány a Lungomare, amely 12 kilométer hosszú, és Voloskótól Lovranig húzódik. A kávézók legszebb teraszai közvetlenül a Lungomare mentén találhatók. Régen az európai előkelőségek is jól érezték magukat itt, és még ma is népszerű hely, ahol megfizethető áron ihatunk meg egy csésze kávét és kóstolhatjuk meg a házi készítésű édességeket. A legnépszerűbbek közül néhányban, például a Café Straussban és a Café Imperialban 2,20 eurót kell fizetni egy csésze kávéért, míg egy gombóc fagylalt 2 euróba kerül.

A Lungomare sétány Opatija legszebb parkja, az Angiolina park mellett is elhalad, amelyet közel 130, a világ minden tájáról származó növényfaj díszít, amelyek közül az elsőt még a 19. század végén hozták magukkal az előkelő vendégek világ körüli hajóútjaikról. A leghíresebb közülük a kamélia, amely idővel Opatija jelképévé vált. Ennek a virágnak a tiszteletére fesztivált is rendeztek, amelyet mindazoknak szentelnek, akik imádják.

Gazdag építészeti örökség

Opatija egyik védjegye a Hotel Kvarner. Ez az első szálloda az Adria keleti partján, és fényűző Kristályterme, amely a történelem során számos koncertnek, fesztiválnak és különböző más eseményeknek adott otthont, legendás helyszínné vált, ahol a leghíresebb művészek léptek fel. A szálloda hamarosan ünnepli 140. születésnapját, és különleges helyet foglal el azok szívében, akik szeretik Opatiját, függetlenül attól, hogy a történelem során milyen átalakulásokon ment keresztül.

Booking.com