Öko-Gozo, új elektromos buszok a tömegközlekedésben.

Gozo még zöldebb lett, teljesen elektromos buszokat állítottak forgalomba

Az „öko-szigetként” is emlegetett Gozo még zöldebbre vált. Most először 100%-ban elektromos buszok kerültek használatba a tömegközlekedésben. A 6 buszból álló flotta a sziget déli részén található Mġarr kikötő és a Xewkija heliportja között, reggel 5-től este 9-ig közlekedik, csúcsidőben 10, azon kívül 30 percenként. A szolgáltatás ingyenes.

Az utasok a helikopter állomásnál parkolhatnak és az új járattal könnyen elérik a Máltára induló hagyományos vagy gyors kompokat. A hagyományos komppal Málta északi részére, Ċirkewwa állomásra jutnak át, míg az expresszjárattal közvetlenül a fővárosba, Vallettába.

Több szempontból is tehermentesíti a környezetet a járat és a gozoi kikötőt uraló parkolási mizéria is megoldódni látszik.

Clint Camilleri, Gozo minisztere az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy az elektromos buszokkal elsősorban a helyi lakosok életét szeretnék megkönnyíteni. Sokan ingáznak Málta és Gozo között naponta munka vagy tanulás miatt. Az idén tavasszal beindított gyors komp járatok célja is a szigetek közötti közlekedés fejlesztése volt, amit most a helyi lehetőségek bővítésével egészítenek ki.

Az elektromos járművek bevezetésével Gozo egy újabb lépést tett a karbonsemleges célkitűzések megvalósítása érdekében is, amit már jóval az EU által megadott 2050-es határidő előtt szeretnének elérni.

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

 

Booking.com