Málta támogatja a digitális nomádokat

A máltai kormány nemrégiben megalkotta az ún. „Nomád tartózkodási engedélyt”. Az engedélyek kiadásával, kezelésével a Residency Malta foglalkozik.

Ez az engedély lehetővé teszi birtokosa számára, hogy megtartsa jelenlegi – más országban, azaz nem Máltán lévő – munkahelyét, miközben életvitel szerűen, legálisan Máltán tartózkodik. Az engedélyt olyan személyek számára alkották, akik munkahelyük földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül, valamilyen telekommunikációs technológia segítségével távolról tudnak dolgozni.
Málta már jó ideje fogad digitális nomádokat az EU területéről. Ez a vállalkozó szellemű közösség a legtöbbet hozza ki Málta szigeti hangulatából és rendkívüli módon profitál a nomád életmódból, üzleti kapcsolatépítési lehetőségekből és a különleges kulturális élményekből. A Nomád tartózkodási engedélyt harmadik országokból (nem EU-ból) érkező személyek igényelhetik, akiknek legtöbb esetben (de nem feltétlenül) vízumra lenne szükségük a beutazáshoz.
Az engedélyt egy évre adják és igény esetén meghosszabbítható a Residency Malta döntése alapján, mindaddig, amíg a kérelmező megfelel az engedélyben meghatározott jogosultsági feltételeknek. Azok a kérelmezők, akik egy évnél rövidebb ideig szeretnének Máltán maradni, nemzeti vízumot kapnak a tartózkodásuk idejére.

Jogosultság
A pályázónak igazolnia kell, hogy telekommunikációs eszközök használatával távmunkaként tudja munkáját végezni. A pályázónak harmadik ország állampolgárának kell lennie.
Ezenkívül a jelentkezőnek igazolnia kell, hogy a következő 3 kategória valamelyikébe tartozik:

  1. külföldi országban (nem Máltán) bejegyzett munkáltatónál dolgozik, és munkaszerződéssel rendelkezik;
  2. üzleti tevékenységet folytat olyan külföldön bejegyzett társaság számára, amelynek a pályázó partnere/tulajdonosa; vagy
  3. szabadúszó vagy tanácsadási szolgáltatásokat kínál, főként olyan ügyfeleknek, akiknek állandó telephelye külföldön (Máltán kívül) van, és akikkel a pályázó szerződést kötött.
Ezenkívül a kérelmezőnek el kell érnie a havi bruttó 2700 eurós jövedelemküszöböt. További családtagok jogosultságára vonatkozóan a Residency Malta szabályzatában meghatározott küszöbértékek érvényesek.
A pályázóknak továbbá:
  • rendelkeznie kell érvényes úti okmánnyal;
  • kockázatokat fedező egészségbiztosítással kell rendelkeznie Máltán;
  • érvényes ingatlanbérleti vagy adásvételi szerződés birtokában kell legyen; és
  • át kell mennie a háttérellenőrzésen.
A vízum és hasonló engedélyek megszerzésére vonatkozó érvényben lévő szabályok és eljárások rá is vonatkoznak a jogosultság igazolásán túl. A Covid-19 járvány miatt utazási korlátozások léphetnek érvénybe. Jelentkezés előtt célszerű tájékozódni egészségügyi hatóságok  aktuális szabályairól.

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

Booking.com