A Hankook részt vesz a blokkláncalapú természetes gumi nyomonkövethetőségi és fenntarthatósági projektjében.

A PROJECT TREE az első kísérlet a természetes gumi nyomonkövethetőségére blokklánc segítségével. A Hankook a projekt során gyártott gumiabroncsokat forgalmazza az Egyesült Királyság piacán. Az abroncseladások bevételeinek egy részét az ellátási lánc együttműködő szereplőinek szánt ösztönzők finanszírozására fordítják. A projekt várhatóan hozzá fog járulni a Hankook Tire CSR-céljához, vagyis a fenntarthatóság előmozdításához az egész értékláncban.

Neu-Isenburg, 2022. január 27.
A prémium abroncsgyártó Hankook részt vesz a PROJECT TREE elnevezésű, a természetes gumi blokklánc alapú nyomonkövethetőségéről és fenntarthatóságáról szóló projektben. Ez, az ITOCHU Corporation, egy nemzetközi kereskedelmi vállalat által szervezett esemény az első kísérlet a nyomonkövethetőség blokklánc segítségével történő megteremtésére a természetes gumit felhasználó iparágban.

A természetes gumi a gumiabroncsok elsődleges alapanyaga. A gumiabroncsok gyártása a világ természetes gumifelhasználásának körülbelül 70%-át teszi ki, de a globális termelés körülbelül 85%-a a délkelet-ázsiai, főként Thaiföldön és Indonéziában működő kistermelőkön alapul. Ez megnehezíti a beszerzési folyamat során felmerülő fenntarthatósági problémák nyomon követését és kezelését, beleértve az erdőirtást, a szegénységet és az emberi jogok megsértését.

Az értékláncon belüli fenntarthatóság előmozdítása érdekében a Hankook úgy döntött, hogy részt vesz a PROJECT TREE projektben, amelyet a természetes gumi beszerzési folyamatának – az ITOCHU Techno-Solutions Corporation által kifejlesztett blokkláncalapú nyomonkövetési rendszer segítségével történő – lekövethetősége érdekében hívtak életre. A projektben részt vesz a PT. Az Aneka Bumi Pratama vállalat, az egyik legnagyobb indonéz, természetes gumit feldolgozó cég, valamint egy, a rendszerhez kapcsolódó okostelefon-alkalmazás is szerepet kap a projektben. Az applikációrögzíti az információkat, például a tranzakciók dátumát és helyét. A projekt révén a természetvédelmi területeken kívül gyűjtött alapanyagokból előállított természetes gumi kerülhet a Hankookhoz. Ezen túlmenően az okostelefonnal vagy bankszámlával nem rendelkező kistermelőket mezőgazdasági eszközökkel, műtrágyával, a jobb termelékenységet és a fenntartható gyakorlatot célzó képzésekkel, valamint – szoros felügyelet mellett – pénzbeli ösztönzőkkel látják el.

A PROJECT TREE erős támogatójaként a Hankook részt vesz a projektben az Egyesült Királyság piacán vezető gumiabroncs-forgalmazó European Tire Enterprise Ltd.-vel (ETEL) együttműködve, amely a Kwik Fit és a Stapletons kis- és nagykereskedelmi üzletágait birtokolja. Az ETEL az Egyesült Királyság legnagyobb autószerviz- és -javító cége, és egyúttal a Hankook egyik megbízható partnere. A gumiabroncs-eladások egy részét az ellátási lánc felső szakaszában lévő érdekelt felek (kistermelők, gyűjtők, helyi kereskedők) ösztönzőinek finanszírozására fordítják, akik együttműködnek tranzakcióik rögzítésében és a nyomonkövethetőség biztosításában.

A PROJECT TREE várhatóan hozzájárul a Hankook CSR-politikai céljainak eléréséhez. A vállalat 2018-ban alakította ki a természetes gumira vonatkozó fenntarthatósági politikáját, és tagja a Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) nemzetközi, tagság által vezérelt platformnak, amelyet a természetesgumi-értéklánc fenntarthatóságának meghatározására hoztak létre. A Hankook a közelmúltban frissítette szabályzatát az új GSPNR-irányelvnek megfelelően, olyan különféle területeken, mint például az emberi jogok, a környezetvédelem és a menedzsment átláthatósága. A kistermelők életszínvonalának további javítása, a természetes gumi minőségének javítása és a környezeti hatások minimalizálása érdekében az abroncsgyártó azt tervezi, hogy meghatározza a legmegfelelőbb termesztési módszereket, és arra ösztönzi a kistermelőket, hogy vegyenek részt az ezekre irányuló képzésekben.

„Mivel a természetes gumi iránti kereslet várhatóan tovább növekszik, az ellátási lánc valamennyi érdekelt szereplőjétől – beleértve a kistermelőket, a gumiabroncsgyártókat és a végfelhasználókat egyaránt – elvárják, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek” – mondja Sooil Lee, a Hankook Tire & Technology elnök-vezérigazgatója. „Mivel a fenntarthatóság az egyik üzleti prioritása, a Hankook határozott vezető szerepet tölt be a nyersanyagbeszerzés fenntarthatóságának előmozdításában, egy élhetőbb világ megteremtése érdekében.”

Yasuhiro Takahashi, az ITOCHU Corporation Logisztikai és Anyagelosztási Osztályának vezérigazgatója megjegyzi: „Az ITOCHU középtávú irányítási terve, a ‚Brand-new Deal 2023‘ magában foglalja az üzleti átalakulást a fogyasztói igények termékekbe történő beépítésével, valamint folyamatos hozzájárulást biztosít, és erőfeszítéseket tesz az alapvető irányelveiben szereplő fenntartható fejlesztési célok elérésére”, majd hozzáfűzi, hogy „az ITOCHU megerősíti a természetes gumi értékláncát, és reméli, hogy a PROJECT TREE révén hozzájárulhat a teljes természetes gumiipar fenntarthatóságához.”

Booking.com