Legel-Ő Fesztivál – töltsd a Föld napját a természetben, Krisna-völgyben!
 
A COVID és a tél okozta bezártságból valószínűleg már mindenkinek elege van, de leginkább az immunrendszerünk jelezheti, hogy ideje friss levegőre menni és napfényhez jutni. Nincs is erre jobb hely Krisna-völgynél!
Krisna-völgy idei legelső rendezvénye a tavaszi Legel-Ő Fesztivál lesz, egy igazi autentikus indiai esemény a somogyi lankák közt. A 285 hektáros Krisna-völgy kiváló és biztonságos kikapcsolódási lehetőséget nyújt, a szabad zöldövezetben az egész család kilazulhat végre.
A fesztivál középpontjában a tehén és az ökör áll, és minden, ami hozzájuk kapcsolódik. Ezúttal ezért a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központban, a Gosalában egész nap körvezetéseket tartunk az érdeklődőknek. Megtekinthetőek lesznek az ökörrel végzett mezőgazdasági munkák során használt ősi magyar munkagépek, melyek közül néhányból hazánk utolsó példányait őrzi Krisna-völgy. A gyermekek örömére fel lehet ülni ökrös szekerekre, el lehet merülni a bocik etetésében, délután pedig akár részt is lehet venni a fejésben. Mindez a gyerekek számára – a szülők jól tudják – egész napos vidám és tanulságos elfoglaltságot jelent.
A nap fénypontja egy tradicionális indiai szertartás, a Pola Púdzsa lesz, amelyet kifejezetten a tehenek tiszteletére mutatnak be. A teheneket és ökröket felékesítik, dísztakaróval borítják őket, vagy természetes festékkel dekorálják a szőrüket, és egy rövid ceremóniát mutatnak be számukra, amiről hagyományosan úgy tartják, hogy megvédelmezi a jószágokat és borjaikat, valamint bőséget hoz a ceremónián résztvevők életébe.
Idén épül fel Krisna-völgyben az ökrökkel hajtható munkagép, a járgány, mely hazánk egyetlen működő példánya lesz majd, és amely különféle munkafolyamatok környezetbarát elvégzésére ad majd lehetőséget – favágásra, őrlésre, préselésre, energiatermelésre stb. A rendezvény során ezt is bemutatják majd a helyi ökrészek.
A tehenészet mellett természetesen Krisna-völgy szívébe, a gyönyörű templomépületbe is ellátogathatunk, a szentélyben óránként indul majd körvezetés. A főépületben található Govinda étteremben a frissen, helyi alapanyagok felhasználásával is készült finomságok, zöldséges fogások, sült lepények, pikáns szószok és ropogós csemegék várják a falatozni kívánó vendégeket.
Az ősi indiai szentírások szerint, ahol mindig van elegendő és szépen elraktározott gabona, valamint ahol szépen, tisztán és szeretettel gondoskodnak a tehenekről, ott a Szerencse Istennője maga is megjelenik és áldásait adja. A tehenek és borjak ráadásul Krisna legkedvesebb állatai a Védák szerint. A pajkos gyermek képében megjelenő Legfelsőbb Úr ugyanis földi kedvtelései során egy tehénpásztor kötelességeit végezte a mindennapokban, bemutatva, hogy a tehenek védelmezése és erőszakmentes tartása az emberi kultúra sarkalatos alapköve, és a boldogságban, bőségben gazdag élet záloga.
A különleges program garantált feltöltődést jelent az egész családnak. Ünnepeld velünk a Föld napját, látogass el hozzánk hétvégén, április 23-án, szombaton! Irány a somogyvámosi Krisna-völgy! Kérjük, ne hagyd otthon se a nagyit, se a gyerekeket!
A rendezvény általános Krisna-völgyi belépővel látogatható. Az ökrös szekerezés különdíj ellenében vehető igénybe.
Április 23. 10:00-17:00
8699 Somogyvámos, Gauranga tér 1.
Booking.com