Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP’23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez, és a kulturális örökséget a megőrzésére irányuló folyamatokon keresztül, élményszerűen mutassa be.

A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlékhelyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

„A WIP ‘23 egyszeri, soha vissza nem térő alkalmat jelent az érdeklődők számára: új nézőpontokból, a kulisszák mögé tekintve ismerhetik meg a helyszíneket a veszprémi várnegyed épületei között barangolva. A kiállítássorozattal elgondolkodtató párbeszédre törekszünk, a különböző korosztályok igényeihez alkalmazkodva. A látogatói útvonalak jelentős része az építőipari kivitelezés területein vezet keresztül, ahol rövid időre megállított vagy éppen folyamatban lévő munkálatokat lehet megtekinteni – így a WIP ’23 programnak az ideiglenesség mindenképpen sajátja. A kiépített, látogatóbarát útvonalak tehát a műemlékek és a munkafolyamatok minél mélyebb megismerését segítik” – mondta Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, a WIP ’23 egyik kurátora.

A WIP ’23 programsorozatra szóló jegyek online és a helyszínen is megválthatók, a várséták előzetes regisztrációhoz kötöttek. A WIP ’23-ról folyamatosan bővülő tartalom érhető el a várnegyed beruházás Facebook profilján a https://www.facebook.com/aveszpremivarnegyedmegujulasa oldalon.

 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=0t-3zVyZyOQ

KERETES
Az állami támogatással, 2020 és 2025 között megvalósuló beruházás a veszprémi várnegyed 18 műemléki épületét érinti. Hasonló léptékű fejlesztésre a várhegyen az elmúlt kétszázötven évben nem került sor. A beruházás célja, hogy a Veszprémi Főegyházmegye korszerű módon teljesíthesse küldetését az evangélium hirdetése és a kultúra megőrzése terén. Az országosan és nemzetközi szinten is különleges műemlékvédelmi beruházás kulisszái mögé ad betekintést a Work in Progress 2023, amely a főegyházmegye különleges rendezvénysorozata – így szeretnék bemutatni azt az évezredes szellemi örökséget, amelynek megőrzése a feladatuk, és amelynek hordozói a veszprémi várnegyed épületei, képzőművészeti alkotásai.

A fotók a 2023. januári EKF megnyitó hétvége alkalmából megrendezett vársétákon készültek. Fotós: Nagy Lajos

Booking.com