Kortársakat megbotránkoztató szerelmi történetek a gyulai kiállítóhelyek online felületein

Gyula, 2021. február 8., hétfő (MTI) – Február 8. és 14. között Szerelmesek hete elnevezéssel izgalmas és szórakoztató tartalmak, köztük a kortársakat megbotránkoztató szerelmi történetek kerülnek ki három gyulai kiállítóhely közösségimédia-felületeire – tájékoztatta a múzeumokat működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. hétfőn közleményben az MTI-t.

A gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel Emlékház közösségimédia-oldalain egyedi gyártású, akár az oktatásban is jól használható tartalmakkal mesélnek szerelmi történeteket, párválasztással kapcsolatos érdekességeket – idézi a közlemény Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgatót.

Az Almásy-kastély Facebook- és Instagram-oldalán a 19. századból idézik fel többek között ismert szerelmespárok olyan kapcsolatait, amelyek a kortársakat megbotránkoztatták. Olyan történeteket elevenítenek fel, amelyek szereplői környezetük és a széles közvélemény társadalmi elvárásaival nem törődve vállalták fel kedvesüket.
Az első történetet hétfőn délután gróf Károlyi Gáborról, a kastélyban élő gróf Almásy Dénesné nagybátyjáról teszik közzé, aki Párizsban találkozott Major Amáliával, és megismerkedésük órájában azonnal beleszeretett a polgári származású, vagyontalan leányba, akivel szerelme beteljesedését számos bonyodalom tarkította.

Már olvasható a Facebook-oldalon egy 1914. áprilisi, névtelen apróhirdetés, amelynek feladója, egy “szép, szőke, 18 éves, viruló egészségű, molett, jelenleg Budapesten tartózkodó, 10. 000 korona készpénz hozománnyal és kelengyével rendelkező, vidéki családból származó, egyszerű, házias, takarékos, vidám kedélyű, keresztény lány”, aki “legfeljebb 30 éves, egészséges, jó állásban lévő vagy jól kereső, tisztességes, komoly gondolkozású, keresztény” férjet keres. A hölgy azt is hozzáteszi, hogy “a fenti feltételeknek mindenben megfelelő urak fényképpel és jövedelemkimutatással, személyleírással” jelentkezzenek; “kalandorok, eladósodott egzisztenciák, hivatásos házasságközvetítők hiába fáradnak”.

A sztorikat animációs videók formájában tárják a nagyközönség elé, amelyekhez a Fortepan közösségi fotóarchívumban található képeket is használtak, de készült olyan rövidfilm is, amely a legyezőnyelv rejtelmeibe enged bepillantást.
A gyulai várnál olyan 16. és 17. századi szerelmi, házassági eseteket dolgoztak fel, amelyek ma bulvárlapokban szerepelnének. Ennek megfelelően képzelték el, hogyan nézhetett volna ki egy bulvár újság akkoriban, és miként írtak volna az egykor történtekről. A projekthez a kitalált újság oldalait készítették el.

Az Erkel Ferenc Emlékház a zenetörténetbe tekint vissza, és idézi fel ismert zeneszerzők szerelmi életét. A történetek mellett zenei tartalmú posztokkal is készülnek – írják.

A Szerelmesek hete elnevezésű rendezvénysorozatot negyedik alkalommal hirdetik meg, idén a járványhelyzet miatt online formában.

Kultúra Múzeumok


Forrás:
MTI 2021. február 8., hétfő 11:51

Booking.com