Idén kétszer is karneválozhatunk Máltán.

Február 25. és március 1. között rövidebb és visszafogott programokkal kerül megrendezésre az Il-Karnival ta’ Malta, azaz a máltai karnevál, de ezzel nem ér véget az esemény.

Hon. José Herrera Málta kulturális minisztere nyilatkozatában kiemelte, hogy a karnevál az egyik fő pillére a máltai kulturális eseményeknek. Az elmaradt karneválok komoly hiányérzetet teremtettek és azok a tehetségek sem tudtak kibontakozni, akik életüket és lelkesedésüket a karneváli ünnep megalkotásának szentelik. A járvány ideje alatt a kormány felelősségteljes döntéseket hozott, és csak biztonsággal, különös körültekintéssel lehetett kulturális programokat szervezni. Ilyen formában került megrendezésre tavaly és idén februárban is a karnevál, ami azért nem olyan élmény és messze elmarad a hagyományos ünnepléstől, mely évről évre a teljes máltai lakosságot megmozgatja és számos turistát vonz a szigetekre.

A közeljövőben bevezetésre kerülő enyhítések – melyeknek köszönhetően számos járványügyi intézkedést eltörölnek – miatt a szervező Festival Malta és a máltai kormány közösen úgy döntött, hogy idén május 20-22. időszakban egy karneváli fesztivált rendeznek a szigeteken. Ezzel a kezdeményezéssel a karneváli közösség biztonságban élvezheti a várva várt ünnepet. Ettől függetlenül néhány esemény azért még februárban megrendezésre kerül, a jelenleg érvényben lévő Covid-19-intézkedésekkel összhangban, egy rövidített program keretében.

Annabelle Stivala, a Festival Malta vezérigazgatója nyilatkozatában hozzátette, hogy az “Il-Karnival ta’ Malta” fontos esemény Málta kulturális eseménynaptárában és a szervezők arra törekszenek, hogy a karneváli ünnepségek visszanyerjék korábbi fényüket. A Festival Malta éveken át missziójának tekintette, hogy megőrizze a máltai karneválhoz kötődő tradíciókat miközben egy nagyon színvonalas eseménnyé formálták azt. A karnevál lelkületét igyekeztek megőrizni még ezekben a nehéz, pandémiával terhes időkben is. A karnevál nem csak jelentős kulturális esemény, de fontos történelmi öröksége is a szigeteknek és mindemellett megélhetést biztosít számos máltai művésznek.

A februári szűkített program keretében Valletta utcáin számos helyen találkozhatunk majd karneváli installációkkal és egy fotókiállítást is megtekinthetünk Frank Kirchner német fotóművész képeiből. Emellett idén is lesz kosztűm kiállítás az elmúlt évek karneváli költeményeiből és egy élő zenés, látványos előadás a Manoel Theatre szervezésében. További részletek: www.festivals.mt.

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

Booking.com