Az ország egyik legmodernebb színháza épül Debrecenben.

A Csokonai Színház 9,6 milliárd forintból újul meg 2023-ra, míg a Csokonai Fórum fejlesztése 5,9 milliárd forintból valósul meg idén nyárra. A polgármester szerint a közép-kelet-európai régióban sincs még egy olyan város, ahol egyidejűleg két ilyen léptékű fejlesztés folyna.

Papp László, Debrecen polgármestere megtekintette a Csokonai Színház, valamint a Csokonai Fórum épületében zajló munkálatokat. Az épület felújítása meghaladta a 40 százalékos készültségi szintet már.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a színpadtechnika kapcsán a dupla – gyűrűs – forgószínpad szerelésére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, már a színház korábbi forgószínpada is az egyik legnagyobb ilyen berendezés volt Magyarországon. Az új, gyűrűs rendszer azt teszi lehetővé, hogy a forgószínpad egyszerre két irányban fog tudni elmozdulni. A középső részén lesz egy olyan, 5×5 méteres díszletező emelő, ami lehetővé teszi majd azt, hogy egy új jelenethez akár a zajló előadás közben is új díszletelemeket lehessen elhelyezni a színpadon. Teljesen megújul a színház fényparkja és hangosítási rendszere is.

A polgármester a hangtechnika megújulása kapcsán kiemelte, hogy ehhez kapcsolódva a nagyothallók számára külön audiotechnikai rendszer áll majd rendelkezésre, hogy ők is a lehető legteljesebb mértékben élvezni tudják az előadást. A színház épülete alkalmas lesz arra, hogy mozgássérültek – beleértve nem csak a nézőket, hanem például a színház zenekarának érintett tagjait is – akadálytalanul vehessék igénybe. Papp László szerint Debrecenben jelenleg az ország egyik legmodernebb színháza készül. A Csokonai Színház épületében nagyon sok új technikai megoldás lesz, s ugyanez igaz a Csokonai Fórumra is, ahol a színház instrukciói szerint zajlik a színháztechnikai beruházás. A polgármester örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy jó ütemben haladnak a munkálatok, s egészen biztos, hogy a színházlátogatók 2023-ban birtokba vehetik a Csokonai Színház épületét.

A Csokonai Színház épülete felújításának kivitelezését 9 milliárd 622 millió forintért nyerte el a Hunép Zrt. A beruházás finanszírozásának állami forrása részben a Modern Városok Program, részben a Debrecen 2030 Program.

Korábban több mint 500 ülőhely volt a színházban, de ebből 350 volt olyan, ahonnan a színpadot teljes mértékben lehetett látni. A felújítás befejezését követően 609 néző foglalhat helyet állandó, teljes értékű ülőhelyen, s 66 pótszék is elhelyezhető majd.

Papp László a Csokonai Fórum belsőépítészeti, színháztechnikai munkái kapcsán elmondta, hogy azok megfelelő ütemben zajlanak és most már biztosan elmondható, hogy az eredeti befejezési határidő – ami 2022 augusztusa lenne – előtt, már az esztendő első felében – a remények szerint májusban – birtokba veheti ezt a színházi teret a felújítási, átépítési munkálatok miatt immár több, mint másfél éve „hontalannak” mondható társulat. Nagyon jól halad a színpadtechnika kivitelezése, az Orfeum a padlóburkolási munkálatok híján gyakorlatilag készen van, s az ahhoz kapcsolódó teraszrész is használhatóvá válik majd. A stúdiószínház is majdnem készen van, ott hamarosan a fénytechnika kiépítése zajlik. A kamaraszínházban színpadépítési munka és burkolás folyik, amit a nézőtér berendezése, a világítás és a hangtechnika kivitelezése követ.  Az előttünk álló hetekben, hónapokban a Csokonai Fórumban jellemzően burkolási munkák folynak majd.

A polgármester szavai szerint e két – a Csokonai Színház épületét és a Csokonai Fórumot érintő – színházi fejlesztésnek a város életében rendkívül nagy jelentősége van. A Csokonai Fórum fejlesztése Debrecen határon átnyúló regionális szerepkörének nagyon fontos eleme. Papp László szerint hazánkban, de még – a fővárosokat leszámítva – talán a közép-kelet-európai régióban sincs még egy olyan város, ahol egyidejűleg két ilyen léptékű – Debrecen jövőképét, kulturális szerepkörét érdemben befolyásoló – kulturális fejlesztés zajlana.

Forrás: turizmus.com
Fotó:VisitDebrecen

Booking.com