Hankook iON: Új globális gumiabroncscsalád elektromos járművekhez a fenntartható mobilitás támogatásához.

  • Nagyobb hatótávolság akkumulátortöltésenként és csendesebb vezetés.
  • Hatékony, új fejlesztésű, 18–22 colos termék, amely 2022 májusától érhető el.
  • A prémium elektromos járművek három kivitele: nyári, téli és egész éves használatra.

Neu-Isenburg, Németország, 2022. március 15. – 2022 májusában a Hankook prémium gumiabroncsgyártó piacra dobja az iON-t (ejtsd: ájon), első, kifejezetten elektromos járművekhez tervezett gumiabroncscsaládját. Ezzel a megközelítéssel a vállalat a gumiabroncs-választás szempontjából döntően hozzá kíván járulni a zéró kibocsátású járművek felé történő mobilitási átmenet előmozdításához. Az új iON gumiabroncs fejlesztésének jellemzői a tovább csökkentett gördülési ellenállás, különösen az alacsonyabb gördülési zaj és a nagy rugalmasság. A hagyományos gumiabroncsokhoz képest az elektromos autók vezetői számára ez nagyobb hatótávolságot jelent egy akkumulátortöltéssel és összességében élvezetesebb vezetési élményt. Ezenkívül az új Hankook iON termékeket kifejezetten az erőteljes elektromos járművek azonnali, nagy nyomatékára tervezték.

Az iON termékek a piaci bevezetéskor kezdetben három kivitelben lesznek elérhetők, 18–22 colos méretben: Európában 2022 májusától a Hankook Ventus iON S nyári gumiabroncsmintával, 2022 szeptemberétől pedig a téli szezonban a Hankook Winter i*cept iON néven. A Hankook Ventus iON A gumiabroncs négyévszakos változatban lesz elérhető az észak-amerikai piacon. A további konkrét terméktervek kidolgozás alatt állnak.

Sanghoon Lee, a Hankook Tire Europe elnöke: „Az új iON gumiabroncscsalád bemutatásával cégünk egyre inkább elismeri az elektromos járművek iránti kereslet rohamos növekedését és az ezzel járó megfelelő gumiabroncsok iránti igényt, a csereigényt is tekintve. Az akkumulátortöltésenkénti megnövelt hatótávnak köszönhetően a gumiabroncsok új generációja tovább optimalizálja az elektromos járművek hatékonyságát a mindennapi használat során.”

Az IHS Markit információs szolgálat előrejelzései szerint az akkumulátorral működő, elektromos autók globális részesedése a teljes járműeladásból évente 36,6 százalékkal, a jelenlegi 6,4 százalékos piaci részesedésről 2028-ra 29,5 százalékra nő. Mivel a Hankook iON gumiabroncsok akkumulátortöltésenként több kilométert tesznek lehetővé a normál gumiabroncsokhoz képest, jelentősen hozzájárulhatnak a közúti forgalom CO2-kibocsátásának csökkentéséhez is.

Technológiatranszfer az elektromos járművek versenye és az út között

A Hankook a világ egyik vezető eredetifelszerelés-gyártójának számít a prémium autómárkák elektromos járművei esetében, és mint ilyen, a fejlesztőmérnökei már többször dokumentálták szakértelmüket ebben a nagy igényt támasztó szegmensben. A Hankook eredeti felszerelésként biztosított, elektromobilitásra optimalizált gumiabroncsait már használják az Audi, a BMW, a Porsche, a VW és más vezető márkák. A 2022/2023-as szezontól a prémium gumiabroncsgyártó a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által kijelölt beszállítóként az elektromos járművek versenyének világában is bemutatja a fenntarthatóság és a nagy teljesítményű mobilitás területén szerzett műszaki szakértelmét.

Az új iON gumiabroncsok a műszaki intézkedések széles skálájának köszönhetően megfelelnek az elektromos járművek gumiabroncsai elvárásainak. Nevezetesen a Hankook az elektromos járművek nagyobb tömegét – amelyet a meghajtó akkumulátorok jelentős súlya okoz – nagyobb teherbírással ellensúlyozta. A rendkívül ellenálló aramidszálak többek között hatékonyan ellensúlyozzák az elektromos járművek különösen nagy nyomatéka okozta deformációs erőket. A magas arányban természetes gyantát tartalmazó futókeverék példamutató tartósságot és csökkentett kopást is biztosít. Az új keverék másik különlegessége a természetes olajok magas aránya. Ez nem csupán összességében fenntarthatóbbá teszi az iON termékeket, hanem pozitív hatással van az abroncsok futásteljesítményére is.

Optimalizált zajszint

További fejlesztési cél volt a lehető leghalkabban működő gumiabroncsok elkészítése. A Hankook sound absorber™ technológia a vállalat iON termékeibe integrált speciális mintázattal kombinálva jelentősen csökkenti a belső zajt.

Klaus Krause, a Hankook Tire Europe műszaki központjának vezetője (Hannover, Németország): „Különösen büszkék vagyunk arra, hogy például az új Hankook iON nyári gumiabroncs A/A/A besorolást kapott az EU-s gumiabroncscímkén. Ez a gördülési ellenállás, nedves tapadás és gumiabroncszaj tekintetében a legmagasabb teljesítménynek felel meg.”

Booking.com