Málta kiválóságai: a szigetek legjobb 7 gyermekbarát „csoda” látnivalója

Az alábbiakban Málta „7 csodáját” – a legfontosabb máltai örökségi helyszíneket – szedtük egy csokorba, abban a reményben, hogy minél több kisgyermekes családot inspirálunk Málta különleges történelmi helyszíneinek, múzeumjainak szórakoztató felfedezésére. A legtöbb máltai múzeumba az 5 éves vagy annál fiatalabb gyermekek számára ingyenes a belépés, és az idősebb gyermekek számára kedvezményes díjakat biztosítanak. A legtöbb helyen már a gyerekek igényeihez igazodva, sokkal szórakoztatóbb, interaktív, látványos formában lehet a kiállított tárgyakat, műemlékeket megismerni.

1.     Neolitikus templomok
A máltai szigetek körül rengeteg őskori templomrom található, és ebből hat szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ezek: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Skorba, Ta ’Ħaġrat és Tarxien. Bár szerkezetük hasonló, mégis nagyon egyedi építészeti remekművek, különösen, ha figyelembe vesszük az építők számára anno rendelkezésre álló korlátozott erőforrásokat. Miben különböznek az egyes templomok a másiktól?
• Ħaġar Qim & Mnajdra: ez a két templom mindössze 500 méterre van egymástól (közös a belépőjegy), utóbbi építészeti különlegessége leginkább napfordulók és napéjegyenlőségek idején látható. A környék elég kopár, leszámítva a Ħamrija őrtornyot, amely Fifla-szigetre néz.
• Ġgantija: ezek a világ legrégebbi ember alkotta, szabadon álló műemlékei, amelyek i.e. 3600-3200 között épültek, és idősebbek, mint Stonehenge vagy akár a gízai piramisok.
• A Tarxien a templomépítés fiatalabb változata, i.e.3250-ből.
• Skorba jelentősége inkább a maradványokban található, mint magában az épületben. A templomban talált szénrészlet i.e. 4800-ra datálható.
• A Ta ’Ħagrat templomok mindössze 1 km-re találhatók Skorbától. A helyszínen egy őskori falut találtak.
Tipp: A helyszínek a legtöbb esetben babakocsival is megközelíthetők, bár kissé rögös lehet az út a templomok közelében.

2.    St. John’s Co-Cathedral
Eredetileg a Szent János Rend temploma volt, és jelenleg a Máltai Római Katolikus Egyházmegye székhelye. Mint katedrális, ezen tituluson a régebbi mdinai Szent Pál-székesegyházzal osztozik. A társszékesegyházat a híres máltai építész, Ġilormu Cassar tervezte, aki Valletta város vezető építésze volt. Málta egyik leghíresebb műalkotásának ad otthont – Caravaggio Szent János lefejezése, amelyet csak 2 évvel halála előtt fejezett be. A társszékesegyház belseje önmagában is különleges – minden freskót Mattia Preti művész készített. Érdekességek a katedrálisról:
• A templom padozatában 375 lovag és rendi tiszt sírja található!
• A külső erkélyről jelentették be az újonnan megválasztott nagymesterek nevét.

3. Għar Dalam
A „sötétség barlangja” Málta egyetlen olyan barlangja, ahol fosszilis állatok lerakódásait fedezték fel, így ez a legfontosabb paleontológiai helyszín a szigeteken. A 144 méter mély barlangban ősi és kihalt állatok csontjai, illetve maradványai találhatók az utolsó jégkorszakból, köztük megtalálhatók törpeelefántok, víziló, szarvasok és medvék.
Érdekes tény: A legmélyebb réteg körülbelül 500 000 éves, a legifjabb, amely a sziget első emberi maradványait tartalmazza, 7400 éves.

4.    Sacra Infermeria
A Sacra Infermeria a 18. századig Európa egyik vezető kórháza volt. A Szent János rend a 16. században építette, 1920-ig kórházként működött. Egyszerre akár 2500 beteget tudott elszállásolni és két gyógyszertárral rendelkezett. Máltai és külföldi betegeket egyaránt fogadott, és szállást biztosított a Szentföldre utazó zarándokoknak. A Sacra Infermeria Valletta déli részén található, és az egyik legnépszerűbb hely Vallettában.
Érdekes tény: A pinceszinten miniatűr korház kiállítás mutatja be a johannita kórház működését, ahol ezüst eszközöket használtak – biztosítva a fertőtlenítést – függetlenül a beteg társadalmi státuszától.

5.    St. Angelo erőd
Máltát sokszor erődszigetként is emlegetik, nevezetesen a sziget körüli található számos erőd miatt. A St. Angelo erőd a késő középkortól kezdve kastély volt, bárki, aki az elmúlt 1000 évben megszerezte az irányítást ezen a területen, uralkodhatott a máltai szigeteken, mivel ez a Nagykikötő feletti irányítást jelentette. Nagyon fontos szerepet játszott az 1565-ös Málta nagy ostromában.
Érdekes tény: A Szent János Rend a meglévő szerkezetet erőddé emelte, így az erőd 1530-ban a nagymester székhelye lett. A St Angelo-erőd fontos szerepet játszott a második világháború légitámadásai során is.
Tipp: A Grand Harbour és környékére a legjobb kilátása az erőd lépcsőiről nyílik. Ezért azt javasoljuk, hogy használjon babahordozót a kényelmes mozgáshoz.

6.     Inkvizítori palota
A palota, egy egyedülálló építészeti gyöngyszem, egy kőhajításnyira van a St. Angelo erődtől, így legjobb a kettőt egyszerre, egy Birgu-kirándulás alkalmával felkeresni. Az inkvizítor a Szentszék nagykövete és közvetlen képviselője volt. Célja az volt, hogy a katolikusoktól elvárt, helyes viselkedést és meggyőződést kikényszerítse akár kínzásokkal, ahol szükséges volt.
Érdekes tény: Az inkvizítor általában a nagymester és a püspök közti viták alkalmával szólt csak az érintettekhez, mivel a pápa ambiciózus papokat küldött, aki erre is képes volt. A máltai inkvizítorokból többen bíborosokká váltak, és kettőt közülük később pápává is választottak.

7.    Ħal Saflieni Hypogeum
Végül, de nem utolsósorban – a hypogeum. Görögül szó szerint „a föld alatt”-at jelent. A Ħal Saflieni hypogeum, amely szintén az UNESCO Világörökség része, a neolitikum korában épült földalatti temetkezési hely, és körülbelül 7000 ember maradványait tartalmazza három szinten, ie 4000 és ie 2500 közötti időszakból. Ami érdekes, hogy néhány kamrát úgy tűnik, hogy a föld fölött található híres megalitikus templomok utánzásával vágtak ki. Más kamrák vörös okkert, ásványi pigmentet tartalmaznak, mely az egyetlen őskori falfestmény a máltai szigeteken.
Érdekes tény: Ez a földalatti „labirintus” az egyetlen ismert Európában ebből az időszakból, építészeti minőségével és figyelemreméltóan jól megőrzött állapotával.
Tipp: Célszerű a belépőjegyeket előre online lefoglalni, mivel a látogatók száma korlátozott, és a vezetett túrák általában hetekkel korábban teljesen betelnek. A Tarxien templomok a közelben vannak, így jól kombinálható a kettő.

https://www.facebook.com/nethirekcom/posts/1463584400518253

 

https://www.facebook.com/nethirekcom/posts/1463583567185003

 

——————–

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

Booking.com