A járványügyi adatok javulása, az ország újranyitása és a turizmus újraindulása után a hagyományos debreceni nagyrendezvények és fesztiválok, valamint a városi kulturális intézmények és turisztikai attrakciók eseményei kínáltak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a turistáknak 2021 nyarán.

Újra felívelő fázisban van a turizmus Debrecenben, hiszen az idei nyár  visszaidézte a járvány előtti időszakokat és számokat.

A vendégéjszakák számát tekintve több mint 11 százalékos emelkedést produkáltunk 2020-hoz képest. Akkor ez a szám 132 ezer volt itt Debrecenben. 2021-ben a három nyári hónapra vetítve a vendégéjszakák száma meghaladta a 147 ezret – tájékoztatott Papp László polgármester. A debreceni szállodák ebben az időszakban túlnyomó többségben telt házzal vagy közel telt házzal üzemeltek, hiszen a nyár egy nagy programkavalkád jegyében telt el.

Kulturális programok, nemzetközi és hazai sportrendezvények, gasztrofesztiválok váltották egymást. Ennek köszönhetően a Debrecenben zajlott eseményeken több mint 387 ezer fő vett részt különböző programokon. A programkavalkád, a fesztiválsorozat nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a turizmus Debrecenben sikeres szezont zárjon – tette hozzá a polgármester.

Ezekben a számokban alapvetően külföldi turisztikai jelenlét nincs. Ebben jelent majd nagyon fontos előrelépést, ha szeptember-október folyamán elindulnak az új járatok.

Olyan desztinációk nyíljanak újra, ami turisztikai szempontból értékes számunkra, ezért a tel-avivi, moszkvai és majd a kijevi járat reményeink szerint tovább erősíti, elsősorban 2022-ben a turisztikai szezont – emelte ki Papp László.

A járványhelyzetben igazán sérülékeny szektor, a vendéglátás is erősödni tudott. Debrecen belvárosában több étterem nyitotta meg kapuit az elmúlt hónapokban.

Az Aquaticum Debrecen Strand is sikeres szezont zárt. Tavaly 161 ezer látogatóról tudtunk számot adni, ebben az évben csaknem 173 ezer fő látogatta meg a strandot abban a három hónapban, amíg nyitva volt és üzemelt.

Május 15-től egészen szeptember 12-ig minden nap nyitva tudtunk lenni. Sok olyan fejlesztést megvalósítottunk, ami tavalyhoz képest is egy jelentős szolgáltatás minőségi javulást és bővülést eredményezett. A Debrecen Kártyával érkező vendégek száma is jelentősen növekedett. A strandra érkező vendégek 97,8%-a belföldi vendég volt – emelte ki Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője.

A turistákat szakemberek közreműködésével a 2021. március 1-jén megnyitott új Tourinform-iroda segíti az érkezéstől az elutazásig.

Széles Diána, Debrecen turizmusáért is felelős alpolgármestere arról beszélt, hogy szeretnék, ha csökkenne a szezonalitás a debreceni turizmusban, s hogy a járványhelyzet miatt olyan országokra kell koncentrálniuk, ahol jobban halad az oltási program, s ahonnan hozhatnak turistákat. Ilyen a szlovák és a lengyel régió.
Forrás: turizmus.com
Fotó: VisitDebrecen

Booking.com