Down-szindróma világnapja – Népszerű volt a jótékonysági licit az óriástobozokra.

A Down-szindróma világnapja alkalmából két impozáns méretű, az Arborétum óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri) szüretelt tobozt ajánlott fel jótékonysági árverésre a Folly. A fa érett tobozai elérhetik a 30–40 cm magasságot, nedves súlyuk megközelítheti a 3-4 kg-ot. A népszerű jótékonysági aukció március 17-18. között zajlott, és mivel a második árverésre bocsátott tobozra az utolsó pillanatban teljesen egyidőben érkeztek be licitek, végül a Folly felajánlásának köszönhetően az eredeti 2 db helyett végül 3 db óriástoboz talált gazdára. A három toboz licitjéből befolyt összeg: 235.000 forint. Az összeget idén egy olyan XI. kerületi óvodának adományozzák, amely integráltan neveli a speciális nevelési igényű gyermekeket, a Folly ezzel is szerettvolna felhívni a figyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára.

Amennyiben szükségük van még információra, az alábbiakban bemásolva küldjük a további információkat:

A Folly Arborétum és Borászat életében évek óta fontos dátum március 21-e, a Down-szindróma világnapja, ugyanis Folly Judit harmadik gyermeke Down-szindrómával született: Miklós már 6 éves, fejlesztésében elsősorban a család, az otthoni légkör és a korban közeli testvérei segítenek. Közvetlenül ezután azonban a legtöbbet annak az integráló óvodának köszönhet, ahova jár, és ahol befogadták. „Intézményünkben integrált nevelés folyik, így is segítjük a speciális nevelési igényű gyerekek épek közé való beilleszkedését, fejlesztését. Ennek köszönhetően csökkenthetők a hátrányok, javítható az életminőség, miközben az ép gyerekek is elfogadóbbá válnak, természetessé válik számukra a tolerancia és a segítségnyújtás” – mondta el Dózsa-Szedlacsek Éva, a XI. kerületi Gazdagréti Óvoda intézményvezetője.

Megtapasztalva Miklós születésekor a teljes kétségbeesést, úgy gondoljuk, történetünket elmesélve reményt tudunk adni a hasonló helyzetben lévő várandós vagy szülés után álló édesanyáknak, édesapáknak, családoknak. Ezért tartjuk fontosnak, hogy időről időre valamilyen jótékonysági akcióval hívjuk fel a figyelmet a témára. Idén azért választottuk ki kifejezetten ezt az óvodát, mert az az integrált nevelés, amely ebben az intézményben folyik, és a nevelők munkája példaértékű” – fejtette ki Folly Réka, negyedik generációs tulajdonos, a Folly Arborétum és Borászat ügyvezetője a jótékonysági kampány kapcsán.

Pinus coulteri – óriástobozú fenyő
A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő a világ legnagyobb tömegű tobozt nevelő fenyője.  25 méter magasra is nőhet az amerikai bokorerdőkben. Rozsdabarna kérge pikkelyes, mélyen repedezett. Merev, szürkészöld tűlevelei 20–30 cm hosszúak. Virágzatai tavasz végén – nyár elején nyílnak. A tobozok a másod-, harmadévre fejlődnek ki, és nemegyszer a három kilogrammot is elérik. Magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája pedig gyógyító összetevőket tartalmaz. Angolul özvegycsinálónak, azaz widowmakernek nevezik.

Booking.com