De Mondion: Michelin csillag fénylik Málta hajdani fővárosában

Egy pompás butik hotellé alakított 17. századi palota ad otthont Málta egyik első Michelin csillagos éttermének, az emblematikus De Mondionnak. 2020-ban jelent meg először a Michelin Guide máltai kiadása és ezzel együtt három étterem is csillagot kapott. Ezek egyike a Kevin Bonello és csapata vezette konyha. A séf és csapata a helyi termékek híve, kreációik óda a mediterrán ízekhez.

Merüljünk el a történelemben
Mdina, a város, ahol a De Mondion található, ma talán csak 300 lakosú, de dicsőséges múlttal büszkélkedhet. A föníciaiak alapították, az arabok fejlesztették és a normannok erősítették meg. Akkor még Málta fővárosa volt. 1530-ban a Szent János rend lovagjai birtokba vették a szigetet, és Vallettában telepedtek le, elhagyva Mdinát, amely azóta “Csendes Város” néven lett ismert. 1693-ban egy földrengés megsemmisítette az épületek nagy részét, és egy francia építész, Charles de Mondion feladata volt annak újjáépítése. Pompás barokk paloták keletkeztek, nem utolsósorban az, ahol az étteremnek is otthont adó Xara-palota fekszik.

Kreatív szakács
Kevin Bonello, a De Mondion séfje büszke arra, hogy 19 éve dolgozik a létesítménynél. Gyerekként kezdett főzni, anyjának köszönhetően és már fiatalon egy étteremben helyezkedett el, mint pincér. Alapképzettségét egy máltai vendéglátóipari iskolában szerezte, majd Londonban tanult tovább és egy közel három évig tartó európai turnéra indult, amelynek során számos Michelin-csillagos séffel dolgozott együtt, köztük Éric Frechonnal a Le Bristol-ban és Gordon Ramsay-vel Aubergine-ben. Különleges tapasztalatokkal gazdagodva tért haza szülőföldjére Máltára, azza a céllal, hogy a helyi gasztronómiába új életet vigyen.
A helyi értékekre nagy hangsúlyt fektető séf  kreációiban mindig a helyi és a szezonálisan elérhető alapanyagokra épít. Az étterem menüjén így olyan szokatlan, helyi specialitások is megtalálhatók, mint a csiga pörkölt, a szikla hal, a szardínia vagy a tengeri keszeg, de nem lenne teljes a menü vörös garnélarák nélkül, ízletes falatok, amelyeket nyersen szolgál fel guanciale, olasz szalonna kíséretében.

Az étkezés a De Mondionban egyszerre finom és lenyűgöző élményt nyújt. Felelősségteljes megközelítéssel Kevin Bonello nagy hangsúlyt fektet a fejlődésre, megadva a kellő tiszteletet a máltai örökségnek és hagyománynak. További részletek a Malta Mechelin Guide-ban https://guide.michelin.com/en/article/features/de-mondion-in-mdina-a-great-maltese-restaurant

https://www.facebook.com/nethirekcom/posts/1464360810440612

——————–

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

Booking.com