Az asztalterítő első ránézésre nem tűnik többnek egy egyszerű, praktikus használati eszköznél, ami megóvja az asztalt a szennyeződéstől és a karcolásoktól.

Azonban, ha egy kicsit mélyebbre ásunk, hamar rájövünk, hogy ennél sokkal többről van szó. Az asztalterítő egyfajta vizuális üzenetet hordoz, stílust és hangulatot kölcsönöz az étkezőnek.

Asztalterítővel az étkezés ünnepi élmény

A gondosan megválasztott terítő különleges élménnyé képes varázsolni az étkezést.

Emlékszem, gyerekkoromban nagymamámnál vasárnaponként mindig terített asztalra ültünk le ebédelni. A hó fehér damaszt abrosz, a csillogó evőeszközök és a gondosan elhelyezett tányérok ünnepi hangulatot teremtettek. Még a leves is finomabbnak ízlett, ha ilyen elegáns környezetben fogyasztottuk.

Az asztalterítő hatással van a hangulatunkra. Egy vidám, mintás terítő vidámságot és energiát sugároz, míg egy elegáns, egyszínű terítő letisztult és formális hangulatot teremt. A színek is fontos szerepet játszanak. A piros szín például élénkít és energizál, míg a kék szín nyugtató hatással bír.

Tippek és trükkök asztalterítő választáshoz

Az asztalterítő kiválasztásakor nem csupán az esztétikai szempontokat kell figyelembe venni. Fontos, hogy a terítő mérete illeszkedjen az asztalhoz, az anyaga pedig strapabíró legyen, hogy könnyen lehessen mosni.

Íme néhány megfontolnivaló a terítő vásárlásához:

  • Milyen alkalomra keresel terítőt? Ünnepi ebédhez, hétköznapi étkezéshez vagy kerti partihoz?
  • Milyen stílusú az étkeződ? Modern, rusztikus, vintage vagy eklektikus?
  • Hány személyre kell terítened?
  • Milyen színűek a bútoraid és a dekoráció?
  • Mennyi pénzt szánsz a terítőre?

Asztalterítő, mint dekorációs elem

Az asztalterítő nem csupán az asztal védelmét szolgálja, de remek dekorációs elem is lehet. Számos kreatív módon használhatjuk a terítőt az étkező díszítésére:

  • Használj terítőt és asztali futót egymás mellett.
  • Helyezz dekorációs elemeket a terítőre, például gyertyákat, virágokat vagy vázákat.
  • Hajtsd össze a terítőt egyedi módon.
  • Használj különböző színű és mintájú terítőket az évszakoknak megfelelően.

Terítőt ajándékba?

Az asztalterítő nem csupán a saját otthonunk dísze lehet, de remek ajándék is. Akár egy újdonsült házaspárnak, akár egy kedves családtagnak vagy barátnak, az asztalterítő gondolkodó és praktikus ajándék.

Ha ajándékba szeretnél asztalterítőt venni, fontos, hogy figyelembe vedd az ajándékozott ízlését. Ha nem tudod pontosan, hogy mit szeretne, akkor egy semleges színű és mintájú terítő mindig jó választás. Ezen kívül ajándékutalványt is adhatsz egy olyan áruházba, ahol az ajándékozott kedvére válogathat a terítők közül.

Bárhogy is döntesz, az asztalterítő egy kedves és praktikus ajándék, amivel biztosan örömet fogsz okozni.

Extra tipp: Ha igazán egyedivé szeretnéd tenni az ajándékot, akkor hímeztesd rá az ajándékozott nevét vagy egy kedves üzenetet.

Az asztalterítő nem csupán egy praktikus eszköz, de egyfajta stílus-kifejezés is. Lehetőség arra, hogy megmutassuk egyéniségünket és ízlésünket. A megfelelő asztalterítővel hangulatosabbá és meghittebbé tehetjük az étkezést, sőt, akár emlékezetes pillanatokat is teremthetünk.

A fenntarthatóság jegyében

Az asztalterítő választásánál érdemes gondolni a fenntarthatóságra is. Válasszunk tartós anyagból készült terítőt, amit sokszor ki tudunk mosni. Ezzel elkerülhetjük az eldobható terítők használatát, amik nagy mennyiségben szennyezik a környezetet.

Számos környezetbarát anyagból készült asztalterítőt is találhatunk a piacon, mint például a biopamut, a lenvászon vagy a bambusz. Ezek az anyagok nem csak tartósak, de lélegzők és kellemes tapintásúak is.

Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor vásárolhatunk használt asztalterítőt is. Számos online piactéren és régiségboltban találhatunk gyönyörű, egyedi terítőket, amik új életet kaphatnak az otthonunkban.

Ne félj kísérletezni! Próbálj ki különböző stílusú és színű terítőket, és találd meg azt, ami a leginkább illik hozzád és az otthonodhoz.

Booking.com