A kapott minősítés jelentős lépés az a&o számára, amelynek célja, hogy 2025-re Európa első zéró kibocsátású szállodalánca legyen.

A berlini a&o budget szállodacsoport a világ első szállodaláncaként 2-es ESG-minősítést, tehát a második lehető legjobb értékelést kapta a Sustainable Fitch nemzetközi minősítő ügynökségtől.

Oliver Winter, az a&o alapító vezérigazgatója szerint a kapott minősítés jelentős lépés a vállalat számára, amelynek célja, hogy 2025-re Európa első zéró kibocsátású szállodalánca legyen.

A 9 európai országban 40 szállodával rendelkező a&o 2015-ben kezdte el számolni az ökológiai lábnyomát, a mért érték akkor mintegy 8,5 kilogramm szén-dioxid volt vendégenként és éjszakánként. Azóta elsősorban az ökoáramra (áram és gáz) történő átállással, számos víztakarékossági intézkedéssel, egyablakos szállításokkal, LED fényforrások és hibrid járművek használatával több mint három kilogrammal, 5,8 kilogrammra sikerült lefaragniuk a kibocsátást.

A vállalat 23 évvel ezelőtti megalapítása óta elkötelezett az erőforrások felelős felhasználása mellett. Az évek alatt a munkatársak számos, energiatakarékosságot célzó ötletét és javaslatát ültették át a gyakorlatba. Az a&o célszáma 2025-re a 3 kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátás elérése vendégéjszakánként, a fennmaradó rész kompenzálásával.

A Sustainable Fitch a környezeti kritériumok mellett a szociális tényezőket és a felelős vállalatvezetést is figyelembe veszi az értékelésnél. Előbbihez köthető, hogy a vállalat nagyra értékeli a sokszínűséget: a 800 munkatárs nem kevesebb mint 59 különböző országból érkezett, a berlini központban pedig a nők részaránya magasabb, mint 52 százalék.

Anne Spanjersberg, az a&o humánerőforrás- és ESG-igazgatója szerint a legnagyobb kihívás jelenleg a szállítási láncban rejlik számukra. A jövőben azt szeretnék elérni, hogy minél több zöld textíliát és helyi élelmiszert tudjanak felhasználni.

Booking.com