4 új Michelin-csillag Szlovéniában – Kilenc étterem egy Michelin-csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedik

Nagy siker a szlovén gasztronómia számára: A Michelin ellenőrei ismét két csillaggal jutalmazták a Hiša Frankót (Kobarid), immár harmadszor. Egy csillagot kapott: Atelje (Ljubljana), Dam Restaurant (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) és Hiša Denk (Zgornja Kungota). Figyelemre méltó, hogy nem kevesebb, mint négy szlovén étterem kapott új csillagot: COB (Letoviška pot), Strelec (Ljubljana), Hiša Linhart (Radovljica) és Milka (Kranjska Gora). A Michelin ellenőrei összesen egyszer adtak két csillagot, kilencszer pedig egy csillagot. A fenntartható gasztronómiáért 6 étterem kapta meg a Michelin zöld csillagot. A MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 harmadik kiadásába összesen 58 étterem került be, amelyek közül 7 étterem kapta meg a Bib Gourmand díjat minőségi kínálatáért. A Michelin Guide a gasztronómia világának legrangosabb és legbefolyásosabb márkájának számít, amely kivételes globális eléréssel rendelkezik. Kiemelkedő, hogy Szlovénia is szerepel benne, hiszen ez a kreativitást, a merészséget, a kivételes minőséget és a fenntartható megközelítést mutatja, és bizonyítja, hogy Szlovénia a világ legjobbjai mellett áll. Ugyanakkor a Michelin-kalauzba való bekerülés hozzájárul Szlovénia, mint páratlan turisztikai célpont láthatóságához, és kivételes, autentikus élményeket is teremt.

ÚJDONSÁGOK A 2022-ES SZLOVÉNIAI MICHELIN-KALAUZBAN

A Michelin ellenőrei nem kevesebb, mint 58 szlovén éttermet vettek fel az útikönyv harmadik kiadásába.

A Michelin-csillagok olyan éttermeket jelölnek, amelyek a Michelin-ellenőrök értékelése szerint csúcsgasztronómiai élményt nyújtanak. Értékelésük során öt szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minősége, a főzési technikák, az ízek harmóniája, a mesterszakács személyisége és az ételekkel kiváltott érzelmek, valamint az egész étlapon és a különböző ellenőrzések közötti következetesség.

Ana Roš séf, a Hiša Franko már harmadik alkalommal egymás után megtartotta a két Michelin-csillagot a kiváló konyháért.

Kilenc étterem kapott egy Michelin-csillagot: 

Atelje, Jorg Zupan séf.

Dam étterem, Uroš Fakuč séf.

Gostilna pri Lojzetu, séf Tomaž Kavčič

Gostišče Grič, séf Luka Košir

Hiša Denk, séf Gregor Vračko

Az egy csillagos éttermek között újak a következők: 

COB, Filip Matjaž séf vezetésével, Hiša Linhart, Uroš Štefelin séf vezetésével, Milka, David Žefran séf vezetésével, Strelec étterem, Igor Jagodic séf vezetésével.

A Michelin Zöld Csillaggal azokat az éttermeket emelik ki, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóbb gasztronómia iránt. Három évvel ezelőtt a szlovén éttermek az elsők között kapták meg a fenntarthatóságért járó Michelin-díjat. Ahogy a Michelin kiemelte, ez “dicséretet és bátorítást fejez ki a példaértékű éttermekben megvalósított ökológiailag felelős kezdeményezésekért. Szlovénia, amelyet gyakran neveznek “Európa zöld tüdejének”, megerősíti úttörő státuszát az ökológiailag felelős gasztronómia területén azzal, hogy két új étterem is megkapta a MICHELIN zöld csillagot”.

Tavaly óta négy étterem is megtartotta a Michelin zöld csillagot:

Gostilna Krištof, Uroš Gorjanc séf.

Gostilna Mahorčič, Ksenija Krajšek Mahorčič séf.

Gostišče Grič, séf Luka Košir

Hiša Franko, séf Ana Roš

Új zöld csillagokat kaptak a következők: 

Gostilna Repovž, Meta Repovž séf

Hiša Linhart, Uroš Štefelin szakács

A Bib Gourmand olyan éttermeket jelöl, amelyek kiváló ételeket kínálnak jó áron. A Michelin ellenőrei hét étteremnek ítélték oda ezt az elismerést, amelyek tavalyról megtartották a Bib Gourmandot:

Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj, TaBar.

Jelenleg 41 szlovén étterem szerepel a Michelin-kalauzban: 

AS (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Calypso (Nova Gorica), Cubo (Ljubljana), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Ljubljana), Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Danilo (Reteče), Gostilna Francl (Celje), Gostilna Krištof (Kranj), Gostilna Vovko (Brusnice), Gredič (Dobrovo v Brdih), Harfa (Ljubljana), Hiša Krasna (Lokev), Hiša Torkla (Isola), JB (Ljubljana), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Julijana (Bled), Landerik (Ljubljana), MAK (Maribor), Monstera Bistro (Ljubljana), Ošterija Debeluh (Brežice), Otočec Castle (Otočec), Pavus (Laško), Pikol (Nova Gorica), Restavracija Hotela Marina (Izola), Rizibizi (Portorož), Sedem (Maribor), Separé (Ljubljana), Shambala (Ljubljana), Sophia (Portorož), Stara Gostilna (Piran), Sushimama (Ljubljana), Valvas’or (Ljubljana), Vila Planinka (Zgornje Jezersko), Vila Gostilna (Rateče).

6 étterem új ebben a kategóriában: 

Altrokè (Ljubljana), City Terasa (Maribor), Restavracija 1906 (Bled), Restavracija Mama Marija (Kranjska Gora), Špacapanova hiša (Komen), Vila Podvin (Radovljica).

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauzok nemzetközi igazgatója: “A MICHELIN Guide Slovenia harmadik kiadása azt mutatja, hogy a gasztronómiai színvonal az egész országban egyre magasabb. A 2022-es válogatáshoz csatlakozó 10 új étterem valójában hét különböző városban található, és ellenőreink izgatottan fedezték fel, hogy a magas színvonalú éttermek évről évre újak vagy fejlődnek országszerte. Emellett a látogatások során csapatunk észrevette, hogy az éttermekben a fenntarthatóbb és ökológiailag felelősségteljesebb élmények nyújtása iránti elkötelezettség milyen mértékben alapvető trend és erős kulináris hagyomány a helyi gasztronómiai színtéren. Ezt az elkötelezettséget egyre elkötelezettebb séfek táplálják, amit a 2022-es választék két új MICHELIN zöld csillaggal való bővítése is bizonyít”.

Ebből az alkalomból Matjaž Han, gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter így nyilatkozott: “Szlovénia sikeresen felkerül a világ gasztronómiai térképére – az olyan nemzetközi gasztronómiai kalauzoknak is köszönhetően, mint a Michelin. A szlovén éttermek és vendéglők felvétele a kalauzba nemcsak a szlovén turizmus számára jelent nyereséget, hanem jelentősen hozzájárul a globális gasztronómiai világ gazdagsághoz és sokszínűségéhez is. Hazánk gazdag gasztronómiai örökséggel büszkélkedhet 24 különböző gasztronómiai régióban és három bortermelő országban, kiváló minőségű butikborokkal és régre nyúló borászati hagyományokkal. Emellett Szlovénia a kiváló szakácsok, borászok és helyi termelők országa is – mindannyian kivételes hagyományokkal, modern tudással és kreativitással büszkélkedhetnek. A gasztronómia az új, 2022-2028-as szlovén turisztikai stratégiában is fontos helyet foglal el. Ez az egyik legfontosabb turisztikai termék. Kreatív szakácsaink bizonyítják, hogy a gasztronómiai élvezetek önálló turisztikai termékek is lehetnek. Az ilyen 5 csillagos élmények okot adhatnak egy adott úti cél felkeresésére. Meggyőződésem továbbá, hogy a gasztronómia jelentősen hozzájárulhat mind az európai, mind a szlovén turizmus gyorsabb fellendüléséhez és jövőbeli ellenálló képességéhez. És ezen az úton a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium továbbra is támogatni fog minden olyan tevékenységet, amely Szlovéniát zöld, fenntartható és butik turisztikai élményekkel rendelkező úti célként pozícionálja.”

MSc. Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal igazgatója így nyilatkozott: “Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy a Hiša Franko ismét két csillagot kapott, és hogy kilenc étterem kapott egy csillagot, köztük négy új étterem. Büszkék lehetünk arra is, hogy három évvel ezelőtt a szlovén éttermek az elsők között kapták meg a Michelin fenntarthatósági elismerését. Ebben az értékelésben hat étterem kapta meg a zöld csillagot, amellyel a Michelin ellenőrei kiemelik a szlovén gasztronómia szerepét a globális fenntartható gasztronómiában, és példaként állítják az ételek szerelmesei és a szakemberek elé. Az elmúlt időszakban a vendéglátásban és az étkeztetésben tapasztalt kihívások ellenére hálásak vagyunk, hogy építkeznek, új lehetőségeket keresnek és új történeteket alkotnak. Hűek maradnak ahhoz, amit a legjobban értékelünk: helyi, autentikus, fenntartható, egészséges, kreatív, innovatív és valóban vendégszerető. Ily módon erősítik Szlovénia hírnevét, mint a legjobb gasztronómiai élmények célpontját. Ezt a Michelin is elismerte, és a szlovén gasztronómia kiválóságát ismét csillagokkal jutalmazta. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatalnál arra törekszünk, hogy a világnak különböző szisztematikus, modern és innovatív tevékenységekkel mutassuk be kivételes gasztronómiánkat. Ezért döntöttünk úgy évekkel ezelőtt, hogy együttműködünk a Michelin-kalauzzal. Gratulálunk mindenkinek, aki bekerült a világ legbefolyásosabb útikönyvének új kiadásába. Kívánom, hogy ez további ösztönzést jelentsen az új sikertörténetekhez és inspirációs forrás legyen a számos napi kihívás leküzdéséhez, amelyekkel a vendéglátóiparnak manapság szembe kell néznie.”

Booking.com