Tovább erősödik a Hankook SmartFlex termékcsalád prémium státusza – Új dizájn, új alapanyagok és futófelület-technológiák

  • A Hankook új prémium abroncstechnológiát mutat be
  • Jelentősen csökken a gördülési ellenállás és az egy kilométerre eső költségek (CPK)
  • Jobb futásteljesítmény, különösen nedves körülmények között
  • Önregeneráló futófelület – megbízható teljesítmény minden körülmények között, az abroncs kopásától függetlenül
  • SmartLife technológia – 2,5-szeresére növeli az abroncs élettartamát

A Hankook új regionális és távolsági teherfuvarozáshoz tervezett futófelületű abroncsokkal bővíti rendkívül népszerű SmartFlex termékcsaládját Európában. A kormányzott tengelyre szerelhető SmartFlex AH51 és a meghajtott tengelyre szerelhető SmartFlex DH51 15, illetve 20%-kal nagyobb futásteljesítményt biztosít a korábbi modellekhez képest. A Hankook SmartLife koncepciója keretében a két új abronccsal számos új technológia, többek között az önregeneráló mintázat is megjelenik a Hankook tehergépjármű-abroncs kínálatában. Az új abroncsokból hat méret már 2021 novemberétől elérhető lesz Európa egyes országaiban.

 

Neu-Isenburg, Németország, 2021. augusztus 31.
A Hankook tehergépjármű-abroncs kínálatában a népszerű SmartFlex termékcsalád abroncsok széles választékát kínálja regionális és helyi fuvarozáshoz. Szükség esetén az abroncsok távolsági szállítmányozás során és építési területeken is használhatóak. Mindezeket az előnyöket egész évben ki lehet használni, köszönhetően a 3PMSF (3 Mountain Snow Flake = 3 hegycsúcs hópihe) minősítésnek. A prémium abroncsgyártó Hankook tovább bővíti abroncsportfólióját a SmartFlex család két újabb tagjával: a kormányzott tengelyre szerelhető SmartFlex AH51 és a meghajtott tengelyre szerelhető SmartFlex DH51 termékekkel.

Az új abroncsok az elődjeikhez képest sokkal jobb futásteljesítményt érnek el, a kormányzott tengelyen 15%-kal, a hajtott tengelyen 20%-kal magasabb ez az érték. Az AH51/DH51 típusok 10%-kal alacsonyabb gördülési ellenállása még a kifejezetten jó teljesítményű 31-es sorozathoz képest is jelentősen csökkenti az üzemanyagfogyasztást. A teljes közlekedési ágazatban egyre fontosabbá váló CPK (egy kilométerre eső költségek) mutató mindkét új SmartFlex abroncs esetén gazdaságos és fenntartható flottakezelést jelent.

„A Hankook prémium tehergépkocsi- és autóbusz-abroncsai világszerte magas minőséget képviselnek, és számos ismert, piacvezető járműgyártó választja őket eredeti alkatrészként” – nyilatkozta Sanghoon Lee, a Hankook Tire Europe elnöke. „Vállalatunk nagy hangsúlyt fektet a termékeink fenntarthatóságára, és az újonnan kifejlesztett okos futófelületekkel valóban fenntartható és jövőtálló abroncsokat alkottunk meg, amelyek az ügyfeleink számára számtalan előnnyel járnak.”

A vállat fejlesztői mindkét abroncs tervezésekor a fenntarthatóságra összpontosító Hankook SmartLife koncepció elveit tartották szem előtt. Elvárás volt az új abroncsokkal kapcsolatban, hogy a futófelület mélységének legutolsó milliméteréig a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. A Hankook más modern tehergépjármű-abroncsaihoz hasonlóan a legújabb technológiáknak köszönhetően az új futófelületek több alkalommal is újravághatók és újrafutózhatók. A Hankook SmartLife prémium szövetváza és a prémium újrafutózás akár 2,5-szeresére növelheti az abroncs élettartamát, ami szintén az erőforrások megóvását és a költséghatékony működést segíti elő.

„Prémium abroncsgyártóként az abroncsok fejlesztésekor mindig is a magas minőség és a hosszú élettartam a legfontosabb. Hasonlóan fontos tényező, hogy az abroncs biztonságos legyen, ugyanakkor a lehető legnagyobb teljesítményt érje el” – magyarázta Guy Heywood, a Hankook Tire Europe tehergépkocsi és autóbusz (TBR) részlegének marketingigazgatója. „Az átfogó tesztelés bebizonyította, hogy a prémium kategória más versenytársával szemben mindkét új SmartFlex termék jelentősen magasabb teljesítményre képes még akár a futófelület 2/3-os kopása esetén is, legyen szó akár a nedves útfelületen mért féktávról, akár a különböző körülmények között tapasztalt tapadásról és biztonságról.”

Mindkét abroncs esetén meghatározó elem az ellenálló futókeverék, amelyben a különleges, nagy teljesítményű gyanták megnövelik a felhasznált polimerek molekuláris súlyát. Ez hozzájárul az abroncs gördülési ellenállásának és tartósságának, ezzel együtt pedig futásteljesítményének javításához. Mindkét termék esetében a hatékonyság volt a legfontosabb szempont az alapkeverékék kifejlesztésekor. Az alacsony rezgéscsillapító tulajdonsággal bíró anyagok arányának növelésével csökken a futófelület elvi viszkoelasztikus teljesítményvesztesége, azaz kevesebb energia veszik el, így az üzemanyag-hatékonyság javul. Az oldalfal összetételét szintén a SmartFlex abroncsok új generációjához tervezték. A Hankook fejlesztői komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy jelentősen ellenállóbbá tegyék az oldalfalat a repedésekkel és az anyagfáradással szemben. Így az AH51 és az DH51 SmartLife szövetváza még ellenállóbb lett, mint az előző modellek futófelületei.

A Hankook innovatív keverési rendszere (Innovative Mixing System, IMS) biztosítja a korom és a gumimolekulák egyenletes eloszlását a keveréken belül. A folyamat során nemcsak hosszabb ideig elegyítik a keveréket alacsony hőmérsékleten, hanem jelentősen nő a korom és a gumimolekulák közötti kötések aránya is. A SmartFlex abroncsok ezeknek köszönhetően kevésbe melegszenek fel használat közben.

A Hankook által szabadalmaztatott, szabályozott merevségű kontúrtechnológiával (Stiffness Control Contour Theory, SCCT) a SmartFlex abroncsaiban használattól függően a belső nyomáselosztás a lehető legegyenletesebb. Így az abroncs vezetés közben stabilabb és merevebb, a SmartLife szövetváza sokkal ellenállóbb és nagyon jól újrafutózható. Az AH51 és a DH51 esetében is különleges, nagy erősségű acélhuzalt használtak mind az övréteghez, mind a szövetvázhoz. A SCCT kontúrral együtt így kopás esetén is állandó marad a tapadási felület, ami jobb tapadást és a fékteljesítményt biztosít.

Az AH51 és a DH51 3D-s lamellái és az önregeneráló futófelület akkor válik igazán hasznossá, amikor az abroncs mintázatának kopása 40 és 70% között van. A „regenerált” mintázat célja, hogy gördülés közben összetartsa a futófelület blokkjait, és ezzel biztosítsa a futófelület stabilitását, ami kiemelkedő futásteljesítményt jelent. Az abroncs szerkezete sokkal tartósabb, így kevésbé sérülékeny a környezeti hatásokkal, például a rossz útfelülettel szemben. Az ún. „rejtett mintázat” akkor tűnik elő, amikor az abroncs kopása eléri a 70%-ot; ez biztosítja, hogy a száraz és nedves tapadás akkor is megbízható legyen, amikor a futófelület jelentősen megkopott.

A minden tengelyre felszerelhető SmartFlex AH51 széles futófelületi blokkjainak külső mintázatán a futófelületi kopáskiegyenlítő (Tread Wear Equalisation Step, T.W.E.S), valamint a vállfelület bordái jelentősen javítják az abroncs merevségét, az abroncs teljes szélességén kifejezetten egyenletes a kopás. Ennek eredményeképpen javul a futásteljesítmény és csökken a gördülési ellenállás. A SmartFlex DH51 abroncs tapadási felülete szélesebb, mint az elődeié, így nemcsak a tapadása kiemelkedő, hanem jobb mutatókkal is bír a futásteljesítmény és a gördülési ellenállás terén egyaránt. A vállmintablokkok egyedi kialakítású lamellái, amelyek általában komoly igénybevételnek vannak kitéve a hajtott tengelyre való abroncsokon, segítenek elkerülni az abroncs kirepedését akár teljes terhelés mellett is, illetve részt vesznek a vízelvezetésben, tovább növelve a futófelület tapadási teljesítményét.

Booking.com