A Kvarner-öböl történelmi üdülőközpontjában, a gyógyító levegőjéről, századfordulós építészetéről, tengerparti sétányairól híres Opatijában a tavasz felhőtlen kikapcsolódást, számtalan aktív és kényeztető programot és egy izgalmas gasztronómiai fesztivált is tartogat.

Az Opatija Riviéra népszerű, hagyományos áprilisi programja az egy hónapon át tartó lovrani spárgafesztivál. A gasztronómiai ünnepségsorozat apropóját az adja, hogy ilyenkor az Učka-hegy lejtőin bőséggel terem a tápanyagokban gazdag vadspárga, amelynek a sós tengeri levegő sajátos ízt kölcsönöz.

A fesztivál ideje alatt Lovran vendéglőiben válogatott spárgaételeket kínálnak: az étvágygerjesztő rizottóktól a salátákon, quiche-eken át a fine dining ételkülönlegességekig és desszertekig számtalan ínyencség készül ebből az afrodiziákumnak tartott növényből.

A spárgafesztivál fő attrakciójára idén április 15-én kerül sor: az egynapos mulatságon ezer tojásból, harminc kilogramm spárgából és szalonnából egy hatalmas serpenyőben óriási adag „fritaja”, vagyis omlett készül. A hagyományos gasztronómiai ünnepet városszerte kulturális, művészeti és zenei programok kísérik.

Kényeztetés Liburnia-módra

A Liburnia szállodavállalathoz tartozó opatijai Hotel Ambasador idén megkapta a Tripadvisor 2022-es Travelers’ Choice Award-díját, amit azoknak a szálláshelyeknek, látnivalóknak és éttermeknek ítélnek oda, amelyek folyamatosan nagyszerű értékeléseket kapnak az utazóktól, és a Tripadvisoron a szolgáltatók legjobb tíz százalékába tartoznak.

Az Ambasador Cubo fine dining éttermében és a Hotel Palace Bellevue Strauss kávézójában is a helyi vadspárgának szentelik az áprilist: mindkét szállodában izgalmas spárgaételeket és spárgás villásreggelit kínálnak. Többek között zöldspárga carpacciót, vadspárgával és körtével készült linguine-t és mediterrán fésűkagylóval kínált párolt lila spárgát is találunk az étlapon.

A spárgát májusban a friss garnéla szezonja követi, a The Hotel Laurus éttermében a pácolt garnélát és a garnélarizottót egyaránt megkóstolhatják a tengeri ételek kedvelői.

A „Liburnia-reggeli” ugyancsak a helyi specialitásokat mutatja be: a közeli családi gazdaságok legjobb termékei mellett a Gorski Kotarban és Primorjéban hagyományos köretnek számító burgonyás polenta, a híres helyi túró, Primorje jelképe, a mediterrán kagyló és szardínia, az isztriai zarebrnik (sertésbélszín), a fűszeres pancetta és a gyógyhatású Kvarner Ruta pálinka egyaránt szerepel a kínálatban.

 

Legyen aktív, maradjon egészséges!

Az Opatija Rivierán a szállodák hagyományosan nagy hangsúlyt helyeznek a gyógy- és wellness szolgáltatásokra. A wellness központot áthatja a Kvarner-öbölből származó növények illata: a tapasztalt masszőrök babérlevél, szalmagyopár, levendula és egyéb mediterrán növények bioolajával végzik a lazító masszázsrituálékat.

A szálloda speciális, „Get Active & Stay Healthy” ajánlatát ugyancsak a pihenés és az aktív kikapcsolódás tökéletes egyensúlyának jegyében alakították ki. Többek között reggeli relaxációs jóga, élénkítő „téli” úszás, vízi aerobik, pilates és nordic walking túra szerepel a programban. Emellett a vendégek élvezhetik a Thalassotherapia Opatija félolimpiai medencéjét és pezsgőfürdőjét is.

Szintén kellemes kikapcsolódást ígér a Hotel Istra „Opatija Delights” ajánlata: a kényeztető kulináris és wellness-élményeket tartalmazó csomag ráadásként egy-egy belépőt is kínál az Učka Natúrpark látogatóközpontba.

 

Séták a város körül

Opatija környékét átszövik a festői túraútvonalak és sétányok. Érdemes csatlakozni az opatijai turisztikai hivatal által rendszeresen szervezett nordic walking túrák valamelyikéhez: a minden szombaton 10 órától induló vezetett séták résztvevői szebbnél szebb útvonalakon fedezhetik fel a várost és környékét. Többek között ilyen könnyű túrán lehet végigjárni a belvárosból induló Carmen Sylva erdei sétányt, amelyről remek panoráma nyílik a Kvarner-öbölre.

Különleges attrakció a Mošćenička Dragában található Trebišća-Perun mitológiai és történelmi tanösvény is, amely a régi szláv mitológiában nagy jelentőséggel bíró helyszíneken kalauzolja végig a látogatókat. Ezt a mitikus útvonalat vezetett túra keretében legközelebb április 30-án lehet végigjárni.

Booking.com