Rendhagyó módon, de idén is lesz krisnás karácsonyi ételosztás
6500 élelmiszer-segélycsomag talál gazdára a krisnások 30. karácsonyi akcióján

Más struktúra szerint, több részletben, de idén is megrendezzük a Karácsonyi Szeretetlakomát, a Krisna-tudatú hívők hagyományos ünnepi ételosztását. Ezúttal a fő hangsúlyt a vidéki kistelepülésekre helyezzük, de a fővárosban, a kerületi családsegítő szolgálatokkal együttműködve is osztunk majd ételt, illetve csomagokat. Az ételosztások átstrukturálására természetesen a koronavírus járvány végett volt szükség. Célunk, hogy minden rászorulónak tudjunk segíteni, de elkerüljük, hogy egy-egy helyen hatalmas embertömeg gyűljön össze, ahogy azt már a Blaha Lujza téren megszokhattuk.

Az első akciót december 8-án, keddi napon, Erzsébetvárosban rendezzük meg. Itt a Rózsa utcai tálalókonyhánkon 500 db élelmiszercsomagot osztunk ki a kerületi vendégeinknek, illetve adjuk át a helyi családsegítő szolgálat munkatársainak, részben ők juttatják majd el a rászoruló családokhoz az adományokat.

Várható menetrend:

12.08. Erzsébetváros
12.14. héten Óbuda, Zugló – egyeztetés alatt
12.19. Eger
12.21. Szomolya, Tard, Pétervására

12.22 Szihalom, Mezőszemere

12.23. Szentdomonkos, Ivád, Váraszó, Tarnalelesz

12.23-24. Somogyvámos, Marcali, Kéthely, Horvátkút
12.24-26. BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei)

12.27. Debrecen

 

A COVID-19 okozta járványügyi helyzet miatt a megszokott Blaha Lujza téri ételosztás elmarad, mert a védőtávolság megtartásával az 1600 fős rendezvényen a Tabánig állna a sor. Noha a nagyszabású ételosztás nem pótolható, és hiánya bizonyára sokak számára teszi majd nehezebbé a karácsonyt, a Krisna-hívők ennek ellenére is 6500 élelmiszer segélycsomagot és meleg ételt osztanak ki az ünnepek alatt az ország 18 pontján, hogy utánanyúljanak azoknak, akik rászorulnak a segítségre.

 

Idén december 8-án kezdődik a Krisna-hívők hagyományos ünnepi ételosztás-sorozata, a 30. Országos Karácsonyi Szeretetlakoma. Az idei karácsonyi akciót a járványügyi helyzetre való tekintettel bár részletekben, több pontra elosztva, egyszerre kevesebb ember számára, de mindenképpen megrendezik. Az adagszámok pedig nem változnak sem a hétköznapi ételosztásokon, sem az ünnepek alatt – karácsony alkalmával 6500 tartós élelmiszercsomag és meleg ebéd talál majd gazdára.

Az Országos Karácsonyi Szeretetlakoma 3 fővárosi kerületben, 15 vidéki településen, karácsony napjain pedig a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei 12 egységében lesz megtartva. Bár a hagyományos Blaha Lujza téri ételosztás a COVID-19 okozta jelen körülmények között nem kivitelezhető, a szegényélelmezési program dolgozói és önkéntesei idén sem tétlenkednek, igyekeznek szebbé és valóban reménytelivé varázsolni ezt a karácsonyt.

A főváros mellett a vidéki ételosztások is előtérbe kerülnek

Az Országos Karácsonyi Szeretetlakoma kiemelt akcióit december 7-27. között rendezik meg a helyi önkormányzatokkal összefogásban. Elsőként a főváros VII. kerületében, Erzsébetvárosban, az azt követő héten pedig Óbudán és Zuglóban várják a kerületi családsegítő szolgálat által kiértesített, kiemelten rászoruló lakosságot a mindennapos ételosztások megszokott helyszínén. A kiemelt akció keretében a szokásos meleg étel mellé ezúttal minden ellátott egy-egy ajándék élelmiszercsomagot is hazavihet.

Karácsony hetében a vidéki kistelepülésekre helyeződik a figyelem, itt ugyanis valóban akkora szükség van a segítségre, mint egy falat kenyérre, ezért is fut a vidéki ételosztó programjuk „Mint egy falat kenyér” néven. Heves és Somogy megyében összesen 15 kistelepülésen viszik majd házhoz a tartós élelmiszereket. A házhozszállítással sok olyan idős emberhez is sikerül majd eljutni, akik másképp nem jutnának támogatáshoz. A csomagokba mintegy 12 féle tartós élelmiszer és friss, különleges alapanyag kerül, de még most is folyamatosan gyűjtik az adományokat, hogy minél gazdagabb ajándékcsomaggal lepjék meg rászorulókat.

2020-ban tehát a Blaha Lujza téri Karácsonyi Szeretetlakoma helyett más szociális ellátószervezetekkel, családsegítő szolgálatokkal és önkormányzatokkal együttműködve sok helyen közvetlenül az otthonokba juttatják el az előre összekészített ajándékcsomagokat, így kerülve el a tömeges sorban állást.

Ami a szemnek láthatatlan: a néma szükség

Egy dologban mindenki egyetért: 2020 a kihívások és próbatételek éve volt, és ezt leginkább azok a szegény rétegek szenvedik meg, akik már amúgy is kiszolgáltatott helyzetben voltak. A néma, tehetetlen, reménytelen sorsú emberek. A koronavírus azonban valamilyen módon minden magyar családot érint, akár a családtagok betegsége, akár a keresőképtelenné válás formájában. Olyanok is segítségért folyamodnak most a Krisna-hívők különféle segélykérő felületein, akik soha korábban nem szorultak rá a külső támogatásra.

Kérem, segítsenek, mert egyedül vagyok, nincs semmi segítségem és kezdek nagyon rosszul lenni a folyamatos, hetek óta tartó éhezéstől.”

 

„Megélhetési körülményeim váratlanul ellehetetlenedtek… Nem, még soha nem kértem életemben, mindig megálltam a helyem, de erre nem számítottam.”

 

„Sajnos a járvány miatt jómagam is munkanélkülivé váltam és már sokadik hónapja, hogy a tartalékomból élek. Szeretnék érdeklődni hol és hogyan kell regisztrálni, hogy az ételosztásokon részt tudjak venni?” – csak néhány a mindennapos segélykérő levelekből.

Bár a járvány fizikálisan elszigetel minket egymástól, a Krisna-hívők azt remélik, hogy lélekben viszont közelebb hozza az embereket egymáshoz. Humanitárius programjuk, amit a krízisidőszak alatt még nagyobb erőfeszítések árán végeznek, mint eddig, arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a nehézségek ellenére is fokozott szükség van arra, hogy többet adjunk magunkból a világnak, a környezetünknek, a családunknak, a rászorultaknak, mint eddig. Ez az a törekvés, amivel valóban megváltoztathatjuk a jövőt.

 

Az Ételt az Életért Program munkáját itt lehet segíteni:

www.eteltazeletert.hu

 

SMS küldésével bruttó 500 Forinttal, azaz épp egy tál étel árával segíthetik az Ételt az Életért Alapítvány tevékenységét. A 13600-as adományvonalra a 33-as kódot kell SMS-ben elküldeni.

www.krisna.hu

www.karitativ.hu

Booking.com