Megnyílt a veszprémi várnegyed, elkészültek a homlokzati munkák, több épület megújult

Óriási érdeklődés a nyitóhétvégén, a teljes beruházás 2025-ben zárul

Vallási, pasztorális, családi és zenei programokkal, szakmai előadásokkal és borkóstolóval várták az érdeklődőket május 12-14-én a veszprémi várnegyedben. A Gizella Napok keretében a Veszprémi Érsekség ismét megnyitotta a várnegyedet a helyiek, illetve a kultúra, a vallás, a történelem iránt érdeklődők előtt. Elkészült a 2020-25 között tartó várnegyed beruházás első üteme. Megújult 18 épület homlokzata és tetőszerkezete, a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei pedig ismét látogathatóvá váltak, kezdetét vette a Work In Progress 2023 (WIP’23) kiállítás.

Ünnepélyes nyitás

Megtelt a várnegyed a május 12-14-i hétvégén. A nyitás a pénteki hivatalos ünnepséggel vette kezdetét, amelyen részt vett dr. Udvardy György veszprémi érsek; Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter; Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere. A rendezvényt követően Vörös Tamás DLA főépítész és Pém Attila igazgató-helyettes mutatta be a várnegyed megújításának eddigi eredményeit, majd Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató részvételével megnyílt a Work in Progress 2023 (WIP’23) programsorozat. A Veszprémi Érsekség egyedi kiállításának résztvevői ellátogathattak a megújuló várnegyed egyes épületeibe. Az érdeklődők „sisakos” túrákon vehettek részt, amelyeken az építkezés ezen szakaszában látható kuriózumokat is felfedezhették a színfalak mögé bepillantva.

Már a nyitóhétvégén kimagasló érdeklődés kísérte a Work In Progress 2023 kiállítást, amely az elkövetkező hónapokban folyamatosan elérhető. A rendezvényre történő regisztráció felülete a wip2023.hu honlap. A kezdeményezés több mint egy klasszikus tárlat: a Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban hagyományos kiállítások várják a látogatókat, míg a tematikus várséták egészen más aspektust tárnak a résztvevők elé. A WIP’23 célja, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedben.

„A hétvégén megnyílt Work In Progress 2023 kiállításunk bepillantást enged a munkánk különböző fázisaiba, vezetett sisakos túrákon tekinthetnek be a résztvevők a kulisszák mögé. Ezzel párhuzamosan a Körmendy Házban egy olyan tárlat nyílt, ahol a fel- és megújítás tíz dilemmáját járjuk körbe. Az állandó kiállításunk majd 2025-ben nyitja meg kapuit” – tájékoztatott Dr. Nagy Veronika, múzeumigazgató, kurátor.

Nagy érdeklődés a nyitó hétvégén

A május 12-14-i hétvége programjai iránt igen nagy volt az érdeklődés, a fentebb említett várséták férőhelyei már napokkal az esemény előtt beteltek. A kiállítási programon túl számos más érdekesség várta a látogatókat. Gyermekrendezvényeken, koncerteken, szakmai előadásokon, kamarakiállításon és múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehettek az eseményre kilátogatók. Május 13-án szombaton dr. Udvardy György veszprémi érsek ünnepi szentmisét celebrált, az időjárásra való tekintettel a főszékesegyházban. A liturgiát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Gizella Fanfár Pályázat első helyezettje, Malek Miklós alkotása vezette fel. Az ünnepi szentmisén résztvevők ugyancsak meghallgathatták a Gizella Mise Pályázat első helyezett művét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott pályázatot Kovács Szilárd Ferenc nyerte meg.  Az előadás során a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, a Szent Mihály kórus és más vendégelőadók is közreműködtek. Az esemény végén gazdára találtak a Szent Imre-díjak és oklevelek is. A Veszprémi Főegyházmegye évről évre ezzel az elismeréssel bátorítja, jutalmazza az egyházmegye oktatási intézményeiben tanuló azon fiatalokat, akik példamutató hitéleti tevékenységükkel, kiemelkedő tanulmányi eredményeikkel az élen jártak.

A sok programelem közül kiemelkedett a Kincsek az atyák műhelyéből címmel megrendezett kamarakiállítás az Érseki Palotában. Az atyák alkotásai megszólítanak, imádságra és számvetésre, de főként hálaadásra hívnak.

Ezen felül a Veszprémi Érseki Pincészet új borait is meg lehetett kóstolni, valamint egy különleges, hajózással egybekötött egyházművészeti találkozó is szerepelt a programok között. Ez az esemény ugyancsak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott pályázat segítségével valósult meg. Az eseménysorozat első díszvendége Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas énekesnő volt, aki nemcsak énekelt, de hitvallásáról is beszélt.

Elkészültek az első ütem munkái

A 2020-2025 között zajló, a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló várnegyed beruházás első ütemében megújult a Veszprémi Érsekség tulajdonában lévő 18 műemléki épület homlokzata és tetőszerkezete. Több épület, így a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei ismét látogathatóvá váltak. A kivitelezési munkák idén szünetelnek, csak olyan feladatokat végez el a beruházó (Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság), amely a látogatók várélményét nem zavarja. Ez azt is jelenti, hogy május 12-re lebontották az összes állványzatot és darut, és a védőrétegként lefektetett aszfaltot is visszabontották a Vár utcában. A történelmi léptékű beruházás keretében a projekt végéig mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület, kert újul meg. Utóbbiak közül több már az első ütemben elkészült, így többek között látogathatóvá vált a Nagyszeminárium, a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház kertje. A 2025-ig tartó fejlesztés egyszerre hitéleti, turisztikai és kvalifikált munkahelyteremtő beruházás. Hozzájárul a helyi közösség megerősödéséhez, Veszprém regionális szerepének és nemzetközi ismertségének megerősödéséhez.

További információk: www.wip2023.hu; https://www.facebook.com/aveszpremivarnegyedmegujulasa

Fotók: Nagy Lajos és Pesthy Márton

Booking.com