Máltán a munkanélkül maradt turisztikai munkavállalók bekapcsolódnak az egészségügyi hatóságok Covid-19 kontaktkutató munkájába.

A Máltai Turisztikai Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) új rendszert vezet be bővítve a Covid-19 kontaktkutatásba besegítők körét és egyben támogatva a munka nélkül maradt turisztikai és vendéglátóipari dolgozókat.

A program lehetővé teszi az új előírások által érintett munkavállalók számára, hogy bekapcsolódjanak a COVID-19 kontaktkutatásban, miközben továbbra is megkapják a 2021. március 31-ig járó bérpótlékot.
Az MTA október végéig felkeresi a turizmus, vendéglátás területén dolgozó, bérpótlékra jogosult munkavállalókat, hogy segítsenek a pandémia megfékezését szolgáló kapcsolatfelkutatási munkafolyamatokban. Az MTA és a Malta Enterprise (Máltai Vállalkozásfejlesztési Intézet) közötti együttműködés lehetővé teszi az MTA-engedéllyel rendelkező vállalkozások alkalmazottai számára, hogy az elkövetkező hónapokban kontakkutatási feladatokat lássanak el az egészségügyi hatóságokkal együttműködve. Az érintett cégeket arra kérték, hogy juttassák el az MTA-nak azon alkalmazottak listáját, akik jogosultak a bérpótlék rendszerére, és hajlandóak kontaktkutatási feladatokat ellátni.
A rendszerbe beválasztottak a teljes 800 eurós bérkiegészítést megkapják, továbbá óránként 5,28 euró extra munkadíjat.
A Máltai Szállodák és Éttermek Szövetége (MHRA) elnöke szerint az ágazat szereplői általánosságban pozitívan reagáltak az új lehetőségre, mely kifejezetten azokon segíteni, akik ténylegesen elvesztették a munkájukat és így érdemi munkát végezhetnek.
Október végén Máltán újabb szigorításokat kellett bevezetni, mely elsődlegesen a turizmusban és vendéglátásban dolgozókat érinti. Az új szabályozás értelmében a bárok és klubok december 1-ig zárva tartanak, míg a snack bárokban és kioszkokban tilos alkoholt árusítani.

https://www.mta.com.mt/en/news-details/280

 

 

 

Booking.com