„Beat the Challenge – 6 days, 6 places“ programban négy kalandvágyó csapat fedezi fel Alsó-Ausztriát. Németország, Szlovákia, Csehország és Magyarország két-két versenyzője 6 nap alatt 6 különböző helyszínen 6 kihívást teljesít és megpróbálja megszerezni országának az első helyet.

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő challenge minden nap más és más helyen zajlik. Hegyekben, tavaknál, szőlőskertekben, kastélyokban, várromoknál, folyók mentén, pincesorokon és borászatoknál, kertekben és erdőkben. Vagy bemutatja Alsó-Ausztria legszebb vidékeit.

A magyar csapat tagjai: Nagy-Kovács Ramóna – @kovirami_fit és Nagy Dániel – @danielnagy_mtb edzők és sport-vloggerek. Csatornáikon is nyomon követhetők az események, melyekről Alsó-Ausztria facebook oldala is rendszeresen beszámol. A versenyről bővebben itt tájékozódhatunk: www.also-ausztria.info/beatthechallenge.

Let the challenge begin! Hajrá Ramóna & Nagy Dani!

Milyen feltételek mellett nyaralhatunk 2021-ben is Alsó-Ausztriában?
A 2021. május 19-én hatályba lépett szabályozás értelmében alacsony fertőzöttségi mutatókkal rendelkező országokból (ide tartozik jelenleg Magyarország is) bármelynemű beutazás – ide értve a turisztikai céllal történő beutazást is – karantén nélkül lehetséges Ausztriába, amennyiben érvényesül az ún. 3-G-szabály egyike. Vagyis a beutazó személy rendelkezik egy olyan német vagy angol nyelvű igazolással, mellyel igazolja, hogy megkapta a COVID19 elleni védőoltást, vagy negatív PCR vagy antigén vagy teszteredménnyel rendelkezik, vagy átesett a koronavírus okozta betegségen.

Az oltásról szóló igazolást minden olyan oltásról elfogadják, melyet az EMA vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezett (ezek jelenleg a BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson/Janssen és Sinopharm). Az oltási igazolást az első oltást követő 22. naptól fogadják el, amennyiben az nem régebbi három hónapnál, vagy a második oltás időpontjától, amennyiben az nem régebbi kilenc hónapnál.

A negatív teszteredményt bemutatóknak arra kell figyelniük, hogy PCR teszt esetén a teszteredmény nem lehet 72 óránál régebbi, míg az antigéntesztek esetében ez az időkorlás 48 óra.
A betegségen átesetteknek olyan orvosi vagy hatósági igazolással kell rendelkezniük, mellyel igazolják, hogy az elmúlt hat hónapon belül átestek a betegségen. Az antitestigazolás, amely beutazáskor nem lehet három hónapnál régebbi, egyenértékű ezzel az igazolással.

Gyermekekre 10 év alatt ugyanaz érvényes, mint a szülőkre. Vagyis nincs szükség külön igazolásra. 10 év felett azonban negatív teszteredmény szükséges gyermekek esetében is.
A fent említett igazlásokat csak német vagy angol nyelven fogadják el.

A beutazást megelőzően minden esetben regisztrációra van szükség, mely legkorábban 72 órával a beutazás előtt német vagy angol nyelven itt lehetséges. A regisztráció minden utas esetében szükséges. Ez alól a gyermekek sem képeznek kivételt, akiket kortól függetlenül külön kell regisztrálni. A sikeres regisztrációt nyomtassuk ki és vigyük magunkkal, hiszen beutazáskor esetlegesen fel kell mutatnunk.

Milyen feltételek mellett látogathatunk szálláshelyeket, éttermeket és látványosságokat Alsó-Ausztriában?
Ezekre szintén az ún. 3-G-szabály vonatkozik. Vagyis a fent említett igazolások egyikének birtokában (oltásigazolás, 72, ill. 48 óránál nem régebbi PCR, ill. antigénteszt, orvosi vagy hatósági igazolás arról, hogy az elmúlt hat hónapban átestünk a betegségen), igénybe vehetjük a turisztikai szolgáltatásokat. Amennyiben szükségünk van új teszteredményre, Ausztriában ingyenesen vehetjük igénybe a tesztelési lehetőségeket. Előzetes regisztráció az Alsó-Ausztriában rendelkezésre álló tesztelési lehetőségekre német nyelven itt lehetséges.
A nyaralókra is az általános járványügyi intézkedések vonatkoznak. Vagyis tartsunk 2 méter távolságot olyan személyektől, akikkel nem egy háztartásban élünk. Beltéren, ill. tömegközlekedési eszközökön, megállókban, pályaudvarokon, repülőtereken, hajók és kompok fedélzetén, felvonókban, ill. azok állomásainál, taxikban, boltokban, stb. kötelező az FFP2-es szájmaszk viselete. Ez alól a 6 éven aluli gyermekek mentesülnek. FFP2-es szájmaszkot élelmiszerboltokban, drogériákban és gyógyszertárakban is kaphatunk kedvezményes áron.

Milyen feltételek mellett utazhatunk vissza Magyarországra nyaralásunk után?
A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején. A rendelet 2021. április 29-i és 2021. május 6-i módosítása értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.

A rövidítés a következő német szavakból ered: Geimpfte (oltással rendelkezők), Getestete (negatív teszttel rendelkezők), Genesene (a betegségből felépültek)
Booking.com