Hankook gumiabroncsok kerülnek eredeti felszerelésként egy prémiumautó-gyártó luxusmodelljeire!

  • A Hankook most először mondhatja el magáról, hogy az új Mercedes-Benz S osztály eredeti felszerelésének gyártója lett az összes piacon, három különböző – nyári, téli és négyévszakos –abroncstípussal.
  • A kényelem, a biztonság és a teljesítmény szempontjából is kiváló tulajdonságok jelentősen hozzájárultak a luxusjárművek gyártójának döntéséhez.

Neu-Isenburg, Németország, 2022. április 13. – A Hankook különösen büszke az oldalfalon található „MO” címkére. A két betű a „Mercedes Original” rövidítése, és csak a szigorú minőségi feltételeknek megfelelő gumiabroncsokat hagyják jóvá eredeti felszerelésként a Mercedes-Benz járművek esetében. Végeredményben a gumiabroncsoknak tökéletesen megfelelőnek kell lenniük az adott járműmodellhez. Egy guminak akár 50 feltételt is teljesítenie kell ahhoz, hogy megfeleljen a Mercedes-Benz-csoport szigorú minőségi követelményeinek a biztonság, a pontosság és a kényelem tekintetében.

Sanghoon Lee, a Hankook Tire Europe elnöke így nyilatkozott: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy eredeti felszerelést biztosíthatunk a Mercedes-Benz S osztálynak, amely a globális autóiparban a luxusszegmens abszolút csúcsának számít. Ezt annak megerősítésének tekintjük, hogy a termékeink a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek a különböző piacokon.”

Több Hankook gumiabroncsméret és -típus a csúcsmodellhez

Miután a Hankook már egy korábbi modellnél is képviseltette magát egy alapgumiabronccsal, a prémiumautó-gyártó Mercedes-Benz most az S osztályra adott jóváhagyását követően számos különböző méretű és típusú gumiabroncs eredeti felszerelésének gyártójává választotta a Hankookot. A 2020 szeptemberében bemutatott, jelenlegi luxusszedánhoz a Hankook három különböző típusú – nyári, téli és négyévszakos – abroncsot szállít különféle méretekben.

Az európai piacon a Hankook Ventus S1 evo 3 nyári gumiabroncsok 255/50 R18 és 285/40 R19 közötti méretben állnak rendelkezésre a Mercedes-Benz S osztály számára. A Mercedes-Benz-csoport jóváhagyta téli gumiabroncsként a Hankook Winter i*cept evo 2 gumiabroncsokat 255/50 R18 és 255/45 R19 méretben a csúcsmodelljéhez. A Hankook mérnökeinek egy aramid-hibrid merevítőövvel sikerült mindkét abroncstípus vezethetőségét jelentősen javítaniuk.

A Hankook Winter i*cept evo 2 gumiabroncsot tovább optimalizált futófelület-merevség is jellemzi, ami a kezelhetőség és a futásteljesítmény szempontjából is előnyös. Klaus Krause, a Hankook Europe hannoveri műszaki központjának vezetője, aki kulcsszerepet játszott a gumiabroncsok MO-előírásoknak megfelelő fejlesztésében a következőket mondta: „Az első öntvényről a másodikra való átállás során további keresztmerevítőket és kisebb futófelület-mélységet alkalmaztunk. A keskenyebb oldalsó futófelület-barázdák és a második felső barázda módosított kontúrja ismét mérhető előrelépést eredményezett a megfelelő zajszintet tekintve.”

A defekttűrő változatok is megjelentek

A Hankook Ventus S1 evo 3 és a Hankook Winter i*cept evo 2 gumiabroncsoknak köszönhetően a gumiabroncsgyártó megfelel a defekttűrő gumiabroncsokkal szemben támasztott extrém követelményeknek is, és kiérdemelte az MOE jóváhagyási jelölést az abroncsok oldalfalán. A Mercedes-Benz-csoport az „MOE” (= Mercedes Original Extended) címkét használja a megerősített oldalfalú, defekttűrő gumiabroncsok jelölésére. Hirtelen nyomásvesztés esetén is akár 80 km/h-s sebességgel lehet továbbhaladni velük. Még defekt esetén is megfelelő mobilitást garantálnak, lehetővé téve a vezető számára, hogy az autópályáról vagy egy földútról eljusson például a legközelebbi Mercedes-Benz márkakereskedésig. Mindazonáltal még a Hankook defekttűrő abroncsait is magas szintű vezetési komfort jellemzi, mivel az út egyenetlenségeit csak nagyon kis mértékben adják át az alváznak, és ezáltal az utasoknak.

Az Egyesült Államokban a korlátozó sebességhatárok miatt kisebb szerepet játszanak a nagy sebességindexek. Másrészt ez a piac, amely nagyon fontos a Mercedes-Benz S osztály számára, rendkívül magas követelményeket támaszt a vezetési minőség és megfelelő zajszinttel szemben. Ezeknek a feltételeknek a Hankook négyévszakos abroncsai is megfeleltek. A luxusmodell amerikai vásárlói a Hankook Ventus S1 noble 2 kiváló tulajdonságait 255/45 R19-es méretben és defekttűrő kivitelben élvezhetik.

Csak az Egyesült Államokban: Hankook Sound Absorber™ a megfelelő zajszint érdekében

A Ventus S1 noble 2 a 255/40 R20-as méretben még kényelmesebb ennél a járműnél. A gumiabroncs oldalfalán található „MOE-S” (Mercedes Original Extended Silent) címke azt jelzi, hogy a gumiabroncs különösen csendes. Annak érdekében, hogy megfeleljen a kategóriára vonatkozó szigorú zajszintkövetelményeknek, a mérnökök a Hankook Sound Absorber™ megoldást alkalmazták rajta. Ez azt jelenti, hogy a gyártási folyamat során egy speciális poliuretán hablemezt építenek be a gumiabroncs belsejébe. A lemez minimalizálja a gumiabroncs belsejében lévő légoszlop rezgéseit, amelyek különösen kellemetlen, zúgó hangként érzékelhetők. A Hankook Sound Absorber™ abroncsok 5–7 dB(A) értékkel képesek csökkenteni a zajszint csúcsértékét, és különösen alkalmasak a kis keresztmetszetű, ugyanakkor nagy teljes rezonanciaüreggel rendelkező, ultramagas teljesítményű gumiabroncsokhoz.

A Mercedes-Benz S osztály gumiabroncsainak fejlesztése során komplex szimulációs eszközöket használtak, különösen az elhaladási zaj optimalizálásakor. Ezek az eszközök lehetővé teszik az előre kiszámított értékek pontos összehasonlítását a prototípus-gumiabroncsok tényleges zajfejlődésével. Míg a fejlesztési munka nagy része a 2016-ban megnyitott Hankook Technodome csúcstechnológiás K+F központban zajlott, a mérnökök a gyakorlati teszteléshez főként németországi, finnországi vagy spanyolországi tesztpályákat használtak.

Javítások a gyártási folyamatban is

A Hankook mérnökei a gyártási folyamat során is találtak lehetőséget a fejlesztésre. Különösen a négyévszakos és a téli gumik részesültek az új futózási módszer előnyeiből. Míg korábban a zöld gumiabroncs és a futózó egyenletes elválasztását nyolc, közel azonos szögű futózószegmens biztosította, a Hankook most kilenc vagy tizenegy, különböző szögű szegmenst használ. Az eredmény: a gumiabroncsok a korábbinál is jobban megfelelnek a prémiumautó-gyártó szigorú egységességi céljainak, miközben harmonikusabb gördülési jellemzőkkel is rendelkeznek.

Booking.com