Értékmentés Máltán: a Manoel-erőd helyreállítása

A Manoel erődítmény a Manoel-szigeten található, a Marsamxett kikötőben, Vallettától északnyugatra, a Marsamxett kikötő és a Sliema öböl találkozásánál.

Elnézve az erőd drámai és impozáns falait nem meglepő, hogy ez is szerepelt a Trónok Harca máltai forgatási helyszínei között. Számos „szelfi” készült az erődben azóta, felidézve az első évad 9. epizódjának egyik – nem meglepően – halálos jelenetét.

A lenyűgöző épület számos viszontagságot megélt és az ezredfordulón még korán sem volt biztos, hogy valaha régi pompájában lehet egyszer újra megcsodálni.

A Manoel erődöt a johannita lovagok építették, hogy megvédjék Valletta észak felé néző bástyáit a Marsamxetto kikötőben található Isolotto felől bármiféle tüzérségi támadástól. Az alapkövét 1723-ban rakták le, Manoel de Vilhena portugál származású nagymester védnökségével, Mondion világhírű mérnök felügyelete alatt. Bár az erőd meghatározó jellemzői túlélték az idő pusztítását, az évek során számtalan változás történt a katonai stratégiák szükségleteinek kielégítése érdekében. A második világháború alatt számos közvetlen találatot kapott, és ezt követően a vandalizmus és az elhanyagolás tovább rontotta az állapotát.
Évekig tartó széles körű viták után a Manoel-sziget öröksége, a Fort Manoel helyreállítási munkálatai 2001. augusztusában indultak el a MIDI plc. szervezésében.

Az első években számos felvételt készítettek az erőd összes épületéről melyek alapján összeállítottak egy korrigált összképet. Ezt egy feltérképezési folyamat követte, amely aprólékosan részletezte az összes kárt, azok jellegét és okait a szükséges beavatkozások meghatározása érdekében. A Manoel-sziget különböző fontos örökségi helyszíneinek helyreállítása jelenleg is folyamatban van. A MIDI a mai napig több mint 20 millió eurót fektetett be a szigeten található Szent György-kápolna és a fenséges Manoel-erőd helyreállításába.
A rekonstrukció foka azonban már 2017-től lehetővé tette, hogy egy-egy részt időszakosan látogathatóvá tegyenek. A Manoel-erőd nyílt napjain a nagyközönség megtekintheti a már befejezett egységeket. A legutóbbi ilyen programra 2020 márciusában kerülhetett sor, a pandémia azonban sajnos nem tett lehetővé további közönségnapokat, de a felújítási munkák azóta is tartanak, így a következő alkalommal már szinte a teljes erődítmény bejárható lesz.

Booking.com