Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix – Veszprém 2023-ra
A nemzetközi balettversenyre a 7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják

Elindult a regisztráció a hazai táncélet idei unikális eseményére, a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprémre. Az utánpótlás-nevelés szempontjából kiemelt jelentőségű nemzetközi versenyre a világ minden részéről várják a 7-18 éves balettnövendékeket, akik a döntőben pre-competitive, junior és youth kategóriákban mérhetik össze a tudásukat. A Hungarian Ballet Grand Prix zsűrije a klasszikus balettművészet és a kortárs tánckultúra elismert művészeiből áll. A Junior Grand Prix-t és a Youth Grand Prix-t elnyerő ifjú művészek a szakmai elismerésen túl komoly pénzjutalomban is részesülnek.
Az idén debütáló Hungarian Ballet Grand Prix az év egyik úttörő tánceseményeként nyújt lehetőséget a versenyzők számára professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén, egyéni, duett és csoportos műsorszámokban egyaránt, a versenyzői tudások megmérettetésére.

A Hungarian Ballet Grand Prix hosszútávú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet minél szélesebb körben való népszerűsítése. A verseny díjazottjai a szakmai elismerésen túl a Junior Grand Prix elnyeréséért 500 euró, míg a Youth Grand Prix-ért 1000 euró pénzjutalmat vihetnek haza.

„A Hungarian Ballet Grand Prix legfontosabb célja a hazai és külföldi tehetségek felkarolása. Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel számos rangos nemzetközi versenyen vettünk részt, és a növendékeink minden alkalommal hatalmas sikert arattak. Itt az ideje, hogy a világ szeme Veszprémre, Európa Kulturális Fővárosára és a magyar balettvilágra figyeljen.” – mondta Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója, a verseny szakmai vezetője.

A versenyre regisztrálni március 14-éig lehetséges. A regisztrációs szakaszban a versenyzők az előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze a saját műsorszámukat, majd a választott műsorszámról készült, maximum 4 perc hosszúságú videófelvétel linkjét kell feltölteniük a jelentkezési felületre. A 12 év alattiak szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek.

A hazai és nemzetközi balettvilág elismert szakembereiből álló szakmai zsűri a beküldött felvételek alapján választja ki a legjobbakat, akik június 26. és június 30. között részt vehetnek a veszprémi ActiCityben tartandó megmérettetésen. A szakmai esemény mellett a szervezők számos további szakmai, kulturális és élmény programmal várják a balatoni régió iránt érdeklődőket. Az esemény záróakkordjaként június 30-án egy nyilvános gálaest keretében búcsúznak a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok a közönségtől.

Radina Dace, a Hungarian Ballet Grand Prix művészeti igazgatója, korábbi prímaballerina, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere és művészeti vezetője kiemelte: „Ez idáig számos országban jártuk növendékeinkkel különböző versenyeken, de csak vendégként. Éppen ezért külön örömmel tölt el, hogy ez alkalommal mi adhatunk otthont ennek a nagyszabású eseménynek és a saját versenyünket rendezhetjük meg. Minden verseny nagyon fontos a balett táncosoknak, mert képességeiket fejleszthetik. Nem lesz ez másképp a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém esetében sem.”

A Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával idén első alkalommal a veszprémi ActiCityben, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretein belül valósul meg.

Booking.com