„Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány immár hagyománnyá vált Örökbefogadói Napját tartották meg szeptember 24-én a badacsonyörsi Folly Arborétumban.  Ez alkalommal újabb 14 fára került örökbefogadói tábla. Az egyik Follyban rendezett szeptemberi esküvő emlékére a házaspár aranygyűrű fokozattal is megerősítette eskütételét, emellett az elmúlt félévben két cég is fontosnak tartotta, hogy örökbefogadóként támogasson egy-egy Folly-növényt. Így összesen mintegy 55 fa talált már örökbefogadóra az arborétumban 2020 ősze óta, de az öthektáros kert többi növénye is várja a természetszerető érdeklődőket.

„Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány immár hagyománnyá vált Örökbefogadói Napját tartották meg szeptember 24-én a badacsonyörsi Folly Arborétumban.  Ez alkalommal újabb 14 fára – köztük Magyarország legidősebb selyemakácára, a szilvára emlékeztető terméssel bíró kaliforniai nagymagvú tiszafára, a küllemében törpe himalájai cédrust idéző ciprusi cédrusra és a kékesszürke görög borókára is – került örökbefogadói tábla. Az egyik Follyban rendezett szeptemberi esküvő emlékére a házaspár aranygyűrű fokozattal is megerősítette eskütételét, emellett az elmúlt félévben két cég is fontosnak tartotta, hogy örökbefogadóként támogasson egy-egy Folly-növényt. Egy korábbi örökbefogadó élt az örökbefogadás meghosszabbításának lehetőségével is. Így összesen mintegy 55 fa talált már örökbefogadóra az arborétumban 2020 ősze óta, de az öthektáros kert többi növénye is várja a természetszerető érdeklődőket.

Az eseményen a Folly negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka minden örökbefogadót személyesen és külön köszöntött, valamint átadta számukra az örökbefogadói csomagot, amely az örökbefogadást tanúsító oklevelet, a növényismertetőt és a törzskártyát tartalmazta. Ezután a résztvevők, akik mindannyian a Folly elkötelezett támogatói, az örökbefogadott fákhoz sétáltak – köztük a kert megkerülhetetlen fáját, az arborétum észak-nyugati részén található óriástobozú fenyőt is megcsodálták. Folly Réka mesélt a fák történetéről és jellegzetes tulajdonságaikról, ezután az örökbefogadókkal együtt kihelyezték az emléktáblákat a kiválasztott fákra. Azokat a növényeket is meglátogatták, amelyek még örökbefogadókra várnak, mint például az 1910-ben ültetett szír borókát vagy a termetes tengerparti mamutfenyőt. A látogatók megismerhették a kert újdonságait és a tervezett őszi programokat is, ezekről bővebben itt tudnak tájékozódni: https://www.folly.hu/programjaink. Az örökbefogadók – Follynlove törzskártyájuknak köszönhetően – a jövőben bármikor meglátogathatják majd kiválasztott fájukat.

A kampánnyal az arborétum elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. A kezdeményezés a Folly 2017-ben megalapított Égig Érő Tanterem Alapítvány munkáját is támogatja, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a gyermekek közvetlen megszólításával hozzájáruljon a társadalmi felelősségtudat és természettel való élő kapcsolat kialakításához, megerősítéséhez. Az elmúlt félévben az örökbefogadások kapcsán befolyt támogatási összeget a növények gondozására és az Alapítvány általános iskolásokat edukáló tevékenységére („Természetismeret óra a természetben” program, rajzpályázat) fordították.

Az arborétum emellett jelentős szerepet vállal a génmegőrzésben, a magyar kertkultúra és a magyarországi kertturizmus fejlesztésben, népszerűsítésében.

Folly – A Balaton édenkertje

A badacsonyörsi Folly Arborétum Európa szerte kiemelkedő jelentőségű örökzöld gyűjtemény. A kert első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 117 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 300 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Mi több, az érdeklődök a helyszínen Folly teákat, szörpöket, süteményeket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig szezonális étlappal, és gasztroprogramokkal várják a vendégeket.

Booking.com