Az Audi e-tron mellett a Hankook most egy újabb, teljesen elektromos autóhoz szállít abroncsot az Audinak: a nagyteljesítményű Gran Turismo Audi e-tron GT quattro típust a speciálisan számára kifejlesztett abronccsal, a Ventus S1 evo 3 EV modellel szerelik fel.

­
­ ­ ­
­
Neu-Isenburg, Németország, 2021. június 14.
Az elektromos járművek piaca gyorsabban növekszik, mint bármely más járműkategóriáé. Csak Európában a 2020-as növekedés az előző évihez képest 138 százalék körüli (forrás: dpa). A prémium gumiabroncsgyártó Hankook az Audi e-tron GT quattro típushoz szállított gumiabroncsaival tovább növeli piaci részesedését az OEM-szektorban. A szóban forgó típust először 2018-ban mutatták be tanulmányautóként, és az általa kiváltott lelkesedés a szériamodell 2021-es világpremierje után is tart. A Hankook a kifejezetten elektromos járművek számára kifejlesztett, az Audi e-tron GT quattro típusok gyári alapfelszereltségét képező Ventus S1 evo 3 ev gumiabronccsal képviselteti magát. Az elülső tengelyen 225 / 55R19 XL 103Y és a hátsó tengelyen 275 / 45R19 XL 108Y méretű Ventus S1 evo 3 ev rengeteg kifinomult műszaki megoldást rejt magában, amelyek hozzájárulnak az elektromos meghajtású sportautók optimális közúti teljesítményéhez.

„Az elektromos járművek gumiabroncsainak fejlesztése különösen összetett feladat“ – mondja Sanghoon Lee, a Hankook Tire Europe elnöke. „Most látjuk az eredményét annak, hogy már évekkel ezelőtt nagy volumenű erőforrásokat fordítottunk ennek a területnek a kutatására. Az Audi e-tron GT quattroval együtt vállalatunk már számos prémium típus kapcsán képviselteti magát az elektromos sportautók terén, így összességében nagyon jó pozíciót értünk el ebben a szegmensben.“

A Ventus S1 evo 3 gumiabroncs mintázatát az ev változatban úgy alakították ki az Audi e-tron GT quattro esetében, hogy körülbelül három decibellel kisebb legyen a gumiabroncsok gördülési zaja, mivel motorhang hiányában a gumiabroncsok zúgása kiváltképp zavaró lehet. Annak érdekében, hogy az abroncs megbirkózzon az elektromos sportautók nagy teljesítményéből adódó szélsőséges terheléssel, többek között a gumiabroncs peremét egy speciális peremtömítési technológiával megerősítettük, valamint a nagy sebességnél is pontos úttartás érdekében megnöveltük az abroncs oldalirányú merevségét is. A sportos jellemzők támogatása mellett a Hankook EV gumiabroncsai lényeges kényelmi elemként is funkcionálnak, mivel a Gran Turismonak az Audi e-tron GT quattro típushoz hasonlóan még hosszú utazások alkalmával is megfelelő kényelmet kell biztosítania.

„Gumiabroncsainknak az Audi e-tron GT quattro rendkívüli hajtóerejét kell közvetíteniük az úttestre, ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy a kimagasló hatékonyság érdekében alacsony gördülési ellenállást biztosítsanak. .“ – magyarázza Klaus Krause, a Hankook Európai Kutatási és Fejlesztési Központ vezetője. „Büszkék lehetünk az eredményre.“

Annak érdekében, hogy megfeleljen az elektromos járművekkel, így például Audi e-tron GT quattroval szemben támasztott különleges követelményeknek, a Hankook fejlesztői a gumikeverék vulkanizálási folyamatát is optimalizálták, így a hőmérséklet, az idő és a nyomás tekintetében megfelelő egyensúlyt hoztak létre a folyamatban. A Ventus S1 evo 3 ev egy átlagos futókeverékű abroncshoz képest 30 százalékkal tartósabb. Az eredeti típushoz képest a kopási jellemzők 5 százalékkal javultak, gördülési ellenállás pedig összesen 13 százalékkal csökkent.

Kép forrása: Audi, Hankook

Booking.com