Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre

az idei nyár rangos nemzetközi tánceseményére a 7-18 éves balettnövendékek jelentkezhetnek

Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el. 

”Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel számos rangos nemzetközi versenyen vettünk részt. Ezek az alkalmak óriási szerepet játszanak mind a fiatalok motivációja, mind a szakmai fejlődésük szempontjából. Most, amikor a nemzetközi kulturális szcéna is Veszprémre figyel, elérkezettnek láttuk az időt egy nagyszabású hazai balettverseny, a Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére” – mondta el a szervezés kapcsán Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet alapítója és igazgatója, a Hungarian Ballet Grand Prix zsűrijének elnöke.

Az idén debütáló Hungarian Ballet Grand Prix-ra jelentkező versenyzők professzionális éamatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén, egyéni, duett és csoportos műsorszámokban egyaránt összemérhetik a tudásukat.

 A versenyre április 30-ig regisztrálhatnak a táncosok. A most zajló regisztrációs időszakban a versenyzők egy előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze a saját műsorszámukat, majd a választott műsorszámról készült, maximum 4 perc hosszúságú videófelvétel linkjét kell feltölteniük a jelentkezési felületre. A 12 év alatti gyermekek szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek.

 A verseny hosszútávú célja nemcsak a tehetséggondozás, de a hazai balettoktatás és a balettművészet minél szélesebb körben való népszerűsítése is. A díjazottak a szakmai elismerésen túl a Junior Grand Prix elnyeréséért 1000 euró, míg a Youth Grand Prixért 2000 euró pénzjutalmat vihetnek haza.

Hungarian Ballet Grand Prix zsűrije a hazai és nemzetközi balettvilág elismert szakembereiből áll, a legjobb versenyzők pedig június 26. és június 29. között részt vehetnek a veszprémi ActiCityben tartandó döntőn.

Az esemény záróakkordjaként a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok június 29-én egy nyilvános gálaest keretében búcsúznak a közönségtől. A szakmai esemény mellett a szervezők számos további szakmai, kulturális programmal és balatoni élményekkel várják a jelentkezőket.

KERETES

A Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával idén első alkalommal a veszprémi ActiCityben, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretein belül valósul meg.

Bővebb információ:

A Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém honlapja

Facebook oldala

Instagram oldala

Beharangozó kisfilm

A képek forrása: Magyar Nemzeti Balettintézet

Booking.com