A szöcskék megelőzték Hedy Lamarrt

Kedvenc vezeték nélküli (WiFi, Bluetooth, GSM) eszközeink nem léteznének a mai formájukban hatékony kódolási/modulációs eljárások nélkül. Ezek biztosítják a megfelelő zavar és lehallgatás elleni védelmet.

Természetesen a fenti követelmények az élet más területein is igen hasznosak és különösen a katonák érdeklődését keltik fel. Már az I. világháború idején is komoly problémát okozott, hogy a rádióvezérlésű torpedókat az ellenség zavarással könnyedén eltérítette.

Éppen erről elmélkedett 1940-ben Amerikában Hedy Lamarr (Hedwig Eva Maria Kiesler) színésznő, zongorista és zeneszerző barátjával George Antheil-lel. Arra jutottak, hogy a kellő zavarvédelmet úgy lehetne biztosítani, ha a torpedók vezérlését nem egyetlen rádiófrekvencián, hanem több frekvenciát váltogatva végeznék. Azt javasolták, hogy 88 frekvenciát egy előre meghatározott titkos séma szerint váltogassanak. Ezzel megalkották a frequency hopping (frekvencia ugrás) kódolási eljárást. Az ötletet szabadalmaztatták, de gyakorlati használatba nem került bonyolultsága miatt. Állítólag a múlt század hatvanas éveiben, a kubai rakétaválság idején egyes amerikai hadihajókon alkalmazták a módszert.

Azóta az integrált áramköri technológia fejlődésével az ilyen és ehhez hasonló bonyolult technikák a gyakorlatban is mindennapossá váltak.

De a természetben is vannak olyan körülmények, amikor a kapcsolattartáshoz szükség van a leleményre. Nem egyszerű pl. a szöcskék szerelmi élete a dél-amerikai őserdőkben. Egyrészt éjjel nappal nagy a hangzavar (80-90 dB), másrészt mintegy 50 fajta denevérrel kell társbérletben lakniuk. Ezek egy része ugyan növényevő, de a többiek kifejezetten rájuk vadásznak. Ilyen körülmények között kell a szöcske hímeknek felvenni a kapcsolatot és udvarolni a nőstényeknek. A probléma meglepően hasonló a fentiekhez és igen, a szöcskék is hasonló megoldást választottak. Rendkívül rövid és hangos cirip impulzusokat bocsájtanak ki, amit a nőstények észlelnek és értékelnek, de rövidek ahhoz, hogy a denevérek lokalizálni tudják a trubadúrt. A megfigyelések szerint a szerenád teljes hossza 24 óra alatt nem éri el a 2 másodpercet! A pontos kódolási eljárást még nem ismerjük, lehet, hogy tanulhatunk majd belőle.

Az ultrahangos állatriasztónkra szeretném felhívni a figyelmét. Az UPR-208 hatékonyan és állatbarát módon tartja távol a hívatlan vendégeket. Garantált védelmet nyújt >>>>>


https://en.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarr 

 

 

Booking.com