A virtuális valóság és a digitális ikrek is helyet kap a lakóautók tervezésében

 

A felhalmozott szaktudás mellett a legújabb tervezőmegoldásokat is felhasználja új modelljeinek fejlesztése során a Hymer lakóautógyártó. A prototípusgyártásban a digitális ikerpár kap szerepet, a fejlesztési folyamat egy része pedig a virtuális térbe helyeződik át a Siemens segítségével.

 

A németországi Hymer vállalat évtizedek óta fejleszt kényelmes lakóautókat a kempingezés szerelmeseinek. A cég egyedülálló technológiákat alkalmaz, ami ezeket a járműveket igazán népszerűvé teszi, sokan még a hoteleknél is szívesebben választják az utazás e formáját. Az életérzés mellett azonban a komfort is fontos, ahhoz pedig, hogy a lakóautók minden tekintetben megfeleljenek a felhasználók elvárásainak, rengeteg peremfeltétel teljesítése szükséges.

Ezért a vállalat a VisionVenture-t, a legújabb koncepció-lakóautót digitalizált környezetben tervezi és gyártja. Ráadásul nem a digitális iker technológia az egyetlen olyan megoldás, amellyel megújították a fejlesztési folyamatot: a Siemens Xcelerator szoftverportfóliójának további elemei segítenek a tervezőknek abban, hogy energiahatékony, kényelmes és a felhasználói igényeket minden tekintetben kielégítő lakóautót építhessenek.

Digitalizációval átszőtt tervezési és gyártási folyamat

A Siemens megoldásai egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy a tervezés a digitális térben történjen. A tervezéshez a mérnökök egységesen Solid Edge-t használnak, ami nemcsak a mechanikai alkatrészek létrehozásában, hanem a teljes konstrukciós tervezésben (a csövek és kábelezés megalkotásában is) alkalmazható. A vállalat a tesztek jelentős részét digitális prototípusokon végzi el, és a digitális ikrek belső tereiben alakítják ki a lehetséges elrendezéseket is.

Az új technológiák használatának köszönhetően a fizikai prototípus-alkatrészek mennyisége 80 százalékkal csökkent, míg a rendelkezésre álló adatok elemzésének segítségével 65 százalékkal szorították le az alkatrésztervezési időt. A teljeskörűen digitalizált tervezési folyamatot a VR-technológia (virtuális valóság) teszi teljessé, hiszen a fejlesztők a modelleken túl, szinte élőben vizsgálhatják meg általa a fejlesztés alatt álló VisionVenture lakóautót. Azonban nemcsak a tervezés, hanem a szerelés is egyszerűbbé vált a Hymernél, a vállalat munkatársai jól követhető digitális szerelési utasítások alapján dolgoznak, a dokumentumok kezelését teljes mértékben digitalizálták, kizárva ezzel egy sor hibaforrást. A cégen belül mindenki a naprakész, friss dokumentumok alapján dolgozik, a módosítások pedig áttekinthetők a tervezés és a szerelés során is.

A digitalizáció a tervezési és gyártási folyamat mellett az ügyfelekkel való kommunikációt is megújítja. A modelleket a külső partnerek tervezőszoftver használata nélkül is áttekinthetik a lehetséges variációkkal együtt. Ez a megoldás folyamatos kommunikációt tesz lehetővé, ami egy igazi személyre szabott termék esetén elengedhetetlen.

Booking.com