A Hankook új elsőszerelői partnere, a nagy-teljesítményű sportautó gyártó, a BMW M GmbH – A BMW X3 M és X4 M modelljeit a Ventus S1 evo Z abroncsával szerelik.

 

A Hankook prémium abroncsai kerülnek a BMW X3 M és X4 M modelljeire – ez az első alkalom, hogy a BMW M GmbH járműveit a Hankook termékeivel szerelik fel. A Hankook gyári elsőszerelésben elérhető legújabb, Ventus S1 evo Z abroncsát az ultra-ultramagas teljesítményű (UUHP) szegmens kifejezetten sportos, nagy teljesítményű járműveihez tervezték. A Hankook, a BMW M GmbH különleges igényeihez igazított Ventus S1 evo Z abroncsa 255/40ZR21 102Y méretben érhető el az első, míg 265/40ZR21 105Y méretben a hátsó tengelyre mindkét modell esetében. A kiemelkedően magas szintű tapadás és a szuperprecíz irányíthatóság – ami optimális kormányozhatóságot biztosít még a legsportosabb vezetési körülmények között is – alapvető szempontok voltak az abroncs kiválasztásánál. Ehhez pedig – az M-széria hagyományait követve – minden esetben hosszas és alapos teljesítmény teszt tartozik a Nürburgring legendás Nordschleife nyomvonalán.

 

Neu-Isenburg, Németország, 2021. július 15.
A Hankook a Ventus S1 evo Z abroncs bevezetésével, amelyeket a kifejezetten sportos, nagy teljesítményű járművekhez terveztek, az idén létrehozta az ultra-ultramagas teljesítményű abroncsok kategóriáját. Az abroncsgyártó új terméke most először a BMW M GmbH járművein, az X3 M és X4 M modelleken tűnik majd fel. A Hankook Ventus S1 evo Z jellemzői kihangsúlyozzák az M modellek alapvető eredetét: a motorsportot. Ez hihetetlen dinamikában, tűpontos kormányzásban és precizitásban jelenik meg. A Competition modellek 510 lóerővel és 650 Nm forgatónyomatékkal mindössze 3,8 másodperc alatt gyorsulnak fel 0-ról 100-ra.

Az autóipari szabványoknak megfelelő tesztek mellett, az első tengelyre 255/40 ZR21 102Y☆, a hátsóra pedig 265/40 ZR21 105Y☆ méretben felszerelt abroncsokat szintén átfogó – csúcssebesség melletti –  tesztelésnek vetették alá a Nürburgring legendás Nordschleife nyomvonalán. Ez is bizonyítja, hogy az abroncs szerkezete különösen tartós, és minden körülmények között megfelel az M modellek támasztotta igényeknek.

„Vállalatunkat 80 évvel ezelőtt alapították” – nyilatkozta Sanghoon Lee, a Hankook Tire Europe elnöke, – „és nem mindennapi ajándék, hogy a legutóbbi termékünk elnyerte az egyik legrangosabb sportautógyártó, a BMW M Gmbh tetszését.”

Ez a jármű szegmens komoly kihívások elé állítja az abroncsokat, ezért a Ventus S1 evo Z-t kétrétegű aramid-kompozit karkasszal látták el. Ezáltal – a komoly igénybevétellel járó melegedés ellenére is – megelőzhető az abroncs deformációja, ami nem kívánt növekedést okozhatna a gördülési kerületben, ezáltal pedig csökkenne a nagy sebesség melletti kormányzási precizitás. Az aramid szövetszálak extrém hőállóságuk mellett kiemelkedő méretstabilitással és egyedülálló rezgéscsillapító tulajdonságokkal bírnak, miközben a súlyuk a méretükhöz képest alacsony. A Hankook új mintázatának további stabilitást adnak a nagy szilárdágú acél peremmagok és acél övek, melyek a megerősített oldalfallal együtt stabil úttartást, tűpontos irányíthatóságot, valamint sportos, dinamikus kezelhetőséget biztosítanak a legmagasabb sebességtartományban is.

A Ventus S1 evo Z fejlesztésekor hasonlóan nagy hangsúlyt fektettek az időjárási körülményektől független magas tapadásra is. A futókeveréket a motorsportból kölcsönözte a Hankook. A töltőanyagok, a szilika és természetes gyanták közötti optimális kapcsolatot a legújabb generációs funkcionális polimerek használata segíti elő. Ez egyenletesen magas tapadást biztosít az abroncsnak rendkívül változatos körülmények között.
A keverék gyártási technológiája szintén a Hankook versenyabroncs fejlesztési részlegéről származik. A gumikeverékeket itt kisebb mennyiségekben állítják elő, jelentősen lassabb és finomabb keverési folyamatok segítségével.

Ahogy ez már megszokott a kifejezetten sportos mintázatok esetében, a Hankook Ventus S1 evo Z is a kivételes nagy sebességű kezelhetőségre optimalizált aszimmetrikus profilt kapott. A futófelület egyes blokkjait úgy helyezték el, hogy azok minden vezetési körülmény között optimális futómerevséget biztosítsanak. A futófelület belső részén elhelyezett három fő hosszanti csatorna felel a gyors vízelvezetésért. Külön figyelmet szenteltek a futófelület külső részének is, ahol egy jelentősen zártabb mintázati elrendezés biztosítja az abroncs nagy sebesség melletti kanyarstabilitását és a precíz kormányzást – kifejezetten sportos használat mellett is. A Hankook jelenleg is fejleszt új abroncsokat a BWM M GmbH további modelljei számára.

Az új Hankook Ventus S1 evo Z abroncsot a vezető prémium autógyártók jelenleg gyári elsőszerelésként használják a rendkívül sportos modelljeiken, és 15 méretben elérhető. 19-től 21 collig, 225-től 315 mm-es szélességig, 30-tól 45-ös szériáig. Az év folyamán újabb méretek fogják kiegészíteni a választékot, a különösen a csúcskategóriás sportautók méreteiben.

 

Képek: BMW M GmbH

Booking.com