A Hankook látja el eredeti abroncsokkal a Porsche új Panamera modelljét.

 

A Hankook beszámolója szerint jelentősen megnőtt az eredeti alkatrészként felhasznált ultra-ultramagas teljesítményű abroncsok iránti kereslet, különösen a sportautók terén. Amióta a Porsche új Panamera modellje paicra került, a vállalat látja el speciális abroncsokkal. Az autóra a Hankook Ventus S1 evo Z sportabroncsait szerelik 19 és 20 colos méretben.

 

Neu-Isenburg, Németország, 2021. szeptember 20.
A prémium abroncsgyártó Hankook ultra-ultramagas teljesítményű (UUHP) futófelülettel ellátott abroncsait szerelik az új Porsche Panamerára. A modelltől és a vásárlói igényektől függően az autó paramétereihez tervezett Ventus S1 evo Z abroncs a következő méretekben és kombinációkban lesz elérhető: 265/45 ZR19 105Y XL ND0 (első tengely) és 295/40 ZR19 108Y XL ND0 (hátsó tengely); vagy 275/40 ZR20 (106Y) XL ND0 (első tengely) és 315/35 ZR20 (110Y) XL ND0 (hátsó tengely). A járműszegmensben megszokott piacra bocsátás előtti tesztek során a Porsche Panamera vegyes méretű abroncsait is széleskörűen tesztelték maximális sebesség mellett a „zöld pokol” néven is emlegetett, legendás nürburgringi Nordschleife versenypályán. A tesztek is megerősítették, hogy az abroncs szerkezete kifejezetten tartós, és minden körülmények között megfelel a sportos modell igényeinek.

„A Porsche Panamera négyszemélyes sportautója a magas teljesítmény mellett kiemelkedő kényelmet is biztosít” – nyilatkozta Sanghoon Lee, a Hankook Tire Europe elnöke. „Éppen ezért örülünk, hogy a mi abroncsunkat választották a modellhez, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy a termékeink a luxuskategóriában is kifejezetten versenyképesek.” A Hankook jelenleg is új termékeket fejleszt a Porsche további modelljei számára.

A Ventus S1 evo Z-t kifejezetten ehhez a szegmenshez tervezték. Az aramid kompozit anyagot tartalmazó kétrétegű szövetváz biztosítja, hogy az abroncs megfeleljen a járművek támasztotta kihívásoknak. Ezzel a megoldással elkerülhető, hogy magas sebességnél a lehetséges hőképződés ellenére se deformálódjon el a gördülőkerület, ami alacsonyabb kormányozhatósághoz vezethetne. Az aramid szövetszálak extrém hőállóságuk mellett kiemelkedő stabilitással és egyedülálló rezgéscsillapító tulajdonságokkal bírnak, miközben a súlyuk a méretükhöz képest alacsony. Az övet és a peremmagot acéllal erősítették meg, ami még megbízhatóbbá teszi a Hankook abroncsát. A megerősített oldalfallal együtt mindez még magas, de akár maximális sebesség mellett is biztos úttartást, pontos kanyarodást, valamint sportos, dinamikus kormányozhatóságot biztosít.

„Az új Ventus S1 evo Z-t kifejezetten azzal a céllal fejlesztettük ki, hogy legkülönfélébb körülmények között is élvezhető legyen a prémium sportautók kiemelkedő teljesítménye” – magyarázta Klaus Krause, a Hankook Európai Kutatási és Fejlesztési Központjának vezetője. „Az abroncsaink tökéletesen kiegészítik a Porsche Panamera kiváló dinamizmusát és komfortját, hogy a sofőr és az utasai számára az utazás a lehető legkényelmesebb legyen.”- tette hozzá.

A Ventus S1 evo Z fejlesztésekor hasonlóan nagy hangsúlyt fektettek az időjárási körülményektől független magas tapadásra is. A futókeveréket a motorsportból kölcsönözte a Hankook. A töltőanyagok, a szilika és természetes gyanták közötti optimális kapcsolatot a legújabb generációs funkcionális polimerek használata segíti elő. Ez egyenletesen magas tapadást biztosít az abroncsnak rendkívül változatos körülmények között.

A keverék gyártási technológiája szintén a Hankook versenyabroncs fejlesztési részlegéről származik. A gumikeverékeket itt kisebb mennyiségekben állítják elő, jelentősen lassabb és finomabb keverési folyamatok segítségével, amelynek során a felhasznált anyagok nem károsodnak.

A futófelület a sportabroncsoknál gyakran megfigyelhető aszimmetrikus mintázata a Hankook Ventus S1 evo Z abroncsán is visszaköszön, ez is a sportos kormányozhatóságot segíti elő. A futófelület egyes blokkjai úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy azok minden vezetési körülmény között optimális merevséget biztosítsanak. A futófelület belső részén három vízelvezető árok felel azért, hogy nedves utakon a csapadék elvezetése mihamarabb megtörténjen. Külön figyelmet szenteltek az abroncs futófelületének külső részére is. Sportos vezetés közben a kanyarodás és a pontos oldalirányú irányítás komoly kihívás elé állítja az abroncsokat, különösen száraz körülmények között; ezt figyelembe véve megnövelték az abroncsok oldalsó futófelületét.

Az új Hankook Ventus S1 evo Z abroncs a vezető prémium autógyártónál jelenleg főleg sportautók eredeti alkatrészeként érhető el 15 méretben (19-21 colos), 225-315 mm közötti futófelülettel és 30-45-ös profilaránnyal. A jövő év folyamán ez a kínálat, különösen a csúcskategóriás abroncsoké, bővülni fog.

Booking.com