A változókor egy olyan tünetegyüttes, amely nőknél és férfiaknál egyaránt jelen van, előbbieknél 45 és 60 éves kor között, utóbbiak esetében pedig 50 éves kor után. Fizikai és lelki tünetei is lehetnek, nemenként és személyenként eltérő mértékben. A menopauza a nők életében az az időpont, amikor a menstruáció elmúlik (ez a szó szerinti jelentése is: menstruáció vége), azaz a petefészek tüszőhormon-termelése megszűnik. Akkor beszélhetünk erről, amikor már legalább 12 hónap telt el az utolsó vérzés óta. A legtöbb nőnél viszont már hónapokkal, vagy akár évekkel ez előtt megjelenhetnek az első szimptómák, amelyek legtöbbször a hirtelen fellépő hőhullámok, kipirosodás, éjszakai izzadás. További fizikai tünet lehet a fejfájás, hajhullás, a szívritmuszavarok és a gyakori vizelési inger. Gyakran a felszaladt kilók is jelezhetik a klimax kezdetét, ahogy a libidócsökkenés és a hüvelyszárazság is. A lelki tünetek közé tartozhat a depresszió, hangulatingadozás, alvásproblémák.

Sokan, akik most élik változókori éveiket, olyan nevelést kaptak, amely szerint el kell viselni ezeket a tüneteket és nehézségeket, és hogy nincs mit tenni velük szemben. Ez azonban egyáltalán nem így van! Élvezni lehet, és ha már lehet, élvezni is kell ezt az időszakot, amely a nőiség és nőiesség egy új és kihívásokkal teli fázisa.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a menopauza és a változókor egy természetesen bekövetkező időszak; és bár hordoz magában nehézségeket, korántsem jelenti az aktív élet vagy a nőiesség végét! Nem szünteti meg a szexuális életet sem, sőt, sok nő felszabadítónak éli meg, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt. A szexuális élet ugyanolyan élvezetes lehet, csupán némi türelemre és alkalmazkodásra van szükség.

A klimax minden kialakult tünete kezelhető, és gyakran csak egy kis életmódbeli változtatás szükséges, hogy zökkenőmentesen éljük tovább életünket. Nagyon gyakran a gyógynövénytartalmú készítmények is rengeteget segítenek az egyes tüneteken.

Vannak olyan természetes hatóanyagok, amelyek a női hormonrendszert támogatják, és felesleges kemikáliák és erős gyógyszerek nélkül könnyíthetik meg mindennapjainkat. A folsav például nemcsak a termékenységre, hanem a változókori tünetekre is jótékony hatással lehet. A komló és a szójabab úgyszintén, utóbbi kifejezetten a hőhullámok erősségét csökkenti. A vöröshere természetes módon csökkentheti az álmatlanság, a szorongás és a hőhullámok jelentkezését.

Érdemes tehát megtalálni a számunkra legmegfelelőbb gyógynövényhatóanyagú terméket, amelyben a fizikai és lelki tüneteink kezelésében egyaránt segítségre találunk, és amelyet egyszerűen beleilleszthetünk mindennapjainkba és táplálkozásunkba!

 

 

 

Szponzorált Tartalom

 

 

Booking.com